14.2.2016

Valentinen blinit




 Sulle, mulle ja ittelle :)


Tänään oli oikein hyvä päivä tehdä blinitaikina.
Mutta mutta, tein pellillisen kerralla, eli blinipannarin. Oikaisin siis yksittäisten blinien käryyttämiseltä.
Vaan nou hätä, mausta päätellen oikaisua oli vain muodossa :)




Ohjeen nappasin täältä:
 
Valmistusaineet
7  dl                  maitoa
1  prk               smetanaa/kermaviiliä
25  g                 hiivaa
1 1/2  tl             suolaa
2  dl                  tattarijauhoja
2  dl                  vehnäjauhoja (tai glut. jauhoa kuten tässä)
3                       munaa
3/4  dl               kirkastettua voita (takaa rapeuden)

Valmistusohje:
Lämmitä maito-smetana/kermaviiliseos mikrossa kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva. Vatkaa joukkoon suola ja jauhot. Laita kulho lämpimään (esim. veteen). Peitä leivinliinalla. Odota kunnes blinitaikina turpoaa/kuplii, n. 30 min (huomioi turpoaminen -> varaa reilun kokoinen kulho!).
Vatkaa sekaan munat ja voi. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle tai suoraan hyvin voidellulle pellille (hyvin irtosi).
Paista kypsäksi uunin keskiosassa 225 asteessa n. 25 min.



Näissä blineissä on höysteenä kirkastettua voita, siian mätiä, kurkkusalaattia ja sitruunasmetanaa, jonka ohje on tässä (tein 1/2 annosta):

1 (luomu)sitruunan kuori
1 rkl sitruunan mehua
1/2 ruukkua tilliä
240 g smetanaa
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Suosittelen, passais varmaan hyvin kalallekin!

Oli kyllä blinin teko helppoa kuin heinän teko konsanaan, eikä kärynnyt kuten yksittäisiä paistaessa :)

-----------------------------------------------


Käväisin Kauhavalla poiketessa Aarrekammion kirpillä, kun vaihtoi olinpaikkaa ja piti uusavajaiset.
Nämä hauskuudet yhdellä hyllyllä herättivät huomioni:

Siitä mallia kaikille kun askarteluinto iskee oikein tosissan :). Kirjat ja lintupöntöt eivät voi olla liikaa koristeltuja näemmä!



 
















Kukkakaupassa räpsin parit kuvat kimpun tekoa odotellessa. Ihania minikokoisia Saint Paulioita ja ananaskukkia ja kaikkea ihanaa. Virkistää jo pelkkä katseleminen :)


Jos sitten taas palaisi keskeneräisten pariin. Olikohan hyvä vai huono idea aloittaa kaksia sukkia kerralla... Taidan tehdä lyhytvartiset, että pääsee jo kantapään kimppuun. Ja mallina taas valepalmikko.


 

Ja ettei keskeneräiset loppuisi kesken, niin aloitin jostakin ihmeruskearaidoitetusta langasta rasat - siis lapaset (pesu kutisti yhdet, ei omat, mutta mun toimesta... :o )


Hyvää Ystispäivän jatkoa!



17 kommenttia:

  1. Vanha herra just eilen ehtoolla mankui blinejä ja mää manguin takaisin, etten ala käryyttämään ja pesemään koko keittiötä, rillejäni ja päätäni. Sää pelastit mun päiväni! Näitä teen heti ens viikolla, kunhan saan kaikki tykötarpeet kaupasta. Maiskutuksia jo etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai ku mä oon nyt onnellinen sun puolestas - ei tosiaan tarvi kuin istua ja ihmetellä ja ottaa ajoissa pois uunista! Kuulemma on niin, että ylijääneet (?) jäähtyneet saa uusrapsakoiksi kun sivelee kirkastettua voita ja laittaa hetkeksi uuniin uudelleen 225 C... En oo vielä kokeillut!

      Poista
  2. Voi,tuli aivan vesi kielelle blinejä katsellessakin. Minäkin joku päivä kokeilen. Ihanuuksia kirpulla tosiaan näyttää olevan. Mä en ole maailman aikohin kirpuilla käynyt,en ole muka kerennyt. Ja käsitöitä pitää olla monet kesken,kun ei tiedä milloin mihinkin työhön inspiraatio iskee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voinokareita paistopellille ja taikina niiden päälle - kyllä tällä blinin makuun pääsee :) Pikkusuolaista näin, makeilla täytteillä taas erimoista.
      En kovin usein mäkään poikkea kirpuilla, mutta nyt osui avajaiset paikkakunnalla käynnin aikaan sopivasti.
      Mulla kyllä on mistä valita näitä keskenerääsiä, niitä pajunoksiakin pitäisi saada lisää, että etenisi sekin tekele... :) Kässyt on siitä helppoja, kun voi vaan ottaa esille ja tikuta (takuta) :)

      Poista
  3. Ohtakarin siikavelliä en ole vielä saanut, sillä jäälle ei ole menemistä - vettä jään päällä niin paljon, että tarvittaisiin kumivene tai kanootti. Ohtakarin tarkistin kartasta ja sehän on ihan naapurissa ;) Panin kalenteriin, sillä sun matkailuneuvoihin kandee uskoa. Ois muuten jäänyt Isonkyrön kirkkokin näkemättä ja se ois iso harmistus. Millos muuten ne Intsun bileet oli? Joku Jaakonpäivä /-markkinat? Jossain siellä rannikolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jo vain, mun pitääkin laittaa sulle oikein infopläjäys aiheesta ;)
      Ja enhän mä turhia mainosta, ihan valioyksilöitä vaan :D
      Intsun bileet + Jaakonpäivämarkkinat?! Nyt lyö tyhjää (ei mitään uutta)...

      Poista
  4. Liisan kotona15.2.2016 klo 18.23

    Blinit ja mäti on niin ihania. Hyvä oivallus tehdäkin kerralla koko pannullinen, niin ei tarvitse kärytellä. Pitääkin käväistä taas Kauhavan kirppareilla, kun menemme sinne kyläilemään ihan piakkoin. Hyvähän se on olla useampi keskeneräinen työ, niin voi vaihdella, kun yhteen kyllästyy. Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä mä olin niin tyytyväinen kun uskalsin kokeille pannariversiota! Pari bliniä tein samasta taikinasta perinteisesti, ja ei tule ikävä sitä käryä! Voinokareita (kirkastettua) vaan paistopellille, niin rapsakkuutta tulee.
      Käy toki tuolla Aarrekammiossa. On nyt kyllä ahtaammissa tiloissa (Vallesmannin kauppakeskus) kun joutui muuttamaan ent. vuokratiloista omistajan saatua vuokrattua ent. paikka kokonaan uudelle yrittäjälle.
      Joskus kyllä kyllästyttää sekin, kun keskeneräisiä riittää (ja kokeiluversioita), muun muassa se pajujuttukaan ei etene kun pajunvarret (suorat) loppuivat kesken!

      Poista
  5. Herkutuksia herkutusten perään! Ihania, vesi kielellä! Blinejä en olekaan koskaan tehnyt, tänään tein lättyjä, lupasin miehen synttäriksi mutta miesflunssa kaatoi ja tänään oli jo niin tolpillaan että lätyt osui ja upposi hillojen kera!

    Mun täytyy kerätä johonkin lapulle noita Pohjanmaan menopaikkoja, kun taas huristelen Seinäjoelle, jotta voin tehdä oikein tutkailumatkan, tuokin kirppis sopisi hyvin, eikös Lankava ole samoilla suunnilla. Tytär asuu vielä vuoden Seinäjoella kunnes valmistuu ammattiin, joten aikaa vielä on! Sitten kai muutta tänne rintamaille, sulhon perään!

    Oikein hyvää Ystävänpäivää tänäänkin, ihana ystäväni! Ystävänpäivä on joka päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti osui ja upposi herkkulätyt toipilaalle. Se miesflunssa kun on aivan omaa laatuaan, niin sen jälkeen tarvitseekin erikoisvahvistusta :)
      Ja Lankava löytyy juurikin Kauhavalta. Myös maineikas Iisakki Järvenpään puukkomyymälä löytyy kirkon kupeesta, ja mitä kaikkea näitä nyt onkaan :) Kannattanee käväistä myös Kauhavan Alahärmän Road Housessa, joka on huvipuisto Power Parkin edustalla.
      Voi kiitos, ja samaa mieltä, ystävän päivä on joka päivä!

      Poista
  6. Tiedätkös,kun tässä kesämpi tulee,niin voitais tehdä yhdessä niitä mosaiikkeja meidän terassilla. Tulisit meille ja sitten uurastettais! palataan lähempänä asiaan,kunhan mun koulu helpottaa ja ilmat alkaa lämmetä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melko houkuttavan tarjouksen heitit Intsu - taidetaan frouva ottaa haaste vastaan kun kerran oikein yksityisopetusta on tarjolla!
      Koskas mulla olikaan loma... heinäkuussa vissiin...
      Kippoja säpäleiksi sitten vaan!

      Poista
  7. Ai että, noin vaan, leipomaan. Ihailen sun energisyyttä, kertakaikkiaan nainen! Munkin pitää nyt päästä kirppikselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tällä ei oo energisyydellä mitään tekoa :D
      Kirppiksillä ei tarvi kyllä kauheesti energiaa, kunhan pitää silmät auki jos jotain sattuis löytymään! :)

      Poista
  8. Nyt vasta ehdin täällä pyörähtämään ja kuinka ihania blinejä näenkään. Pitää muistaa tuo ensi ystävänpäivänä. Tokihan noita voi muulloinkin tehdä. Blinit ovat suurta herkkua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan - nythän on blinien aika parhaimmillaan, talviherkkua. Tein jo toisinnon blinipannarista just menneenä vkl:na - luulen, että niitä käryversioita ei tule enää paistettua... :)

      Poista