29.2.2016

Pata kattilaa soimaa?



""Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin" on vanha suomalainen sananlasku. Kielitohtorilla ei ole tietoa sananlaskun alkuperästä, mutta se tarkoittaa sitä, että toisia on turha soimata, koska kaikissa on jotain vikaa." Tässä seloste ja suora lainaus Kielitohtorilta, ja...

...aasinsiltana Arabian Uunikokki-pataan, jossa ei todellakaan ole soimaamista, paistoi oikein hyvän pataleivän(kin)! Kaiken kaikkiaan on padoista mitä parhain, pinta pysyy kuosissaan vuodesta toiseen, ikää tällä klassikolla kyllä on.





Pintaa koputellessa kuului kops kops, rapsakkaa oli.
Toisen pataleivän tein gluteenittomista jauhoista. Senkin pinta oli kops kops, mutta sisus oli liian tiheää. Mahtoi tekeentymisaika jäädä turhan lyhyeksi...

Hyviä pataleipäohjeita löytyy pilvin pimein googlaamalla.



Aina on aihetta juhlaan!


Nyt menneenä viikonloppunakin oli, kun (iänkaiken vanha :)) ystäväisviisikko pitkältä juoksulta kokoontui taas - tällä kertaa meikäläisen osoitteeseen.

Jotakin pientä oli tarjollakin.

Jälkiruuaksi keittelin muun muassa kermaa vaniljatangosta kaavittujen pilkkujen ja itse tangon kera (kuvassa taustalla pöhisee suppiksia ja kanttiksia salottisipulien kera).

Tästä kermakeitoksesta syntyi siis panna cotta.

Kun päälle lorautettiin vielä mansikka-aronia -kastiketta, niin tulipa vähän kuin vahingossa Italian lipun värit vanhojen vihreäjalallisten lasien kera :) Vaan onhan tällä jälkkärillä italialainen syntyperäkin :)

Helppo on tehdä, ainekset ja teko-ohje:
2 liivatelehteä - 5 dl kermaa - 1 vaniljatanko - 0.5 dl sokeria
  1. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
  2. Kaada kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kermaan. Keitä kermaa, sokeria ja vaniljasiemeniä ja -tankoa noin 15 minuutin ajan. Ota kattila liedeltä, poista vaniljatanko ja lisää liotetut, puristetut liivatteet.
  3. Huuhdo annosvuoat kylmällä vedellä ja jaa kerma vuokiin/tarjoilulaseihin.
  4. Anna jälkiruokien hyytyä jääkaapissa tai viileässä vähintään 3 tuntia.
  5. Jos aiot kumota panna cotat lautaselle, kasta vuoat hetkeksi kuumaan veteen, irrota reunat ja kumoa.
  6. Tarjoa esim. marjakastikkeen kanssa.

Ennen jälkiruokaa oli tarjolla toki muutakin - alkupaloiksi vähäisesti "sydän"pannariblinejä (ohjetta hehkutin :) edellisessä postauksessa).
Asiantuntevalla opastuksella löytyi täydellinen kuohari blineille (ja sopi pääruuallekin): Vincent Chaudray Crémant de Bourgogne Brut
Pääruokana oli muun muassa lohta paloina ja NYHTÖNÄ :D, joka kävi hyvin uuniperunoille muiden täytteiden kera :)




Pari pientä kevätkukkaakin on jo kotiutettu. Tämä helmilija heräilee hissuksiin kevättä kohti - kuten minäkin, toivottavasti :)


Tavallisesti tänään olisi jo maaliskuun ensimmäinen päivä, vaan nyt vietetään tätä helmikuun ylimääräistä, karkauspäivää, joka 4. vuosi toistuvaa helmikuun lisäpäivää.
"Kustaa Vilkunan mukaan karkauspäivä-sana perustuu mahdollisesti karata-sanan vanhaan merkitykseen "hypätä". Kun merkkitikkua puukalenterissa muulloin siirrettiin seuraavaan päivään, karkauspäivänä sitä vain hyppäytettiin sormilla paikallaan."

Onkohan tiedossa enemmän hamekankaiden menekkiä vai häähulinoita... :)




8 kommenttia:

  1. Mihin helekkariin Kusti polki mun kutsun??? Pitäiskö munkin kokeilla pataleipää? Patoja olis...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mihin lie - ei ihme, ettei frouvaa näkynyt!
      Kyllä, kokeilemaan vaan - kokeilunhalusta se eka pataleipä täälläkin paistui :)

      Poista
  2. Pataleipä on siis hyvää, noissa samoissa padoissa meilläkin leivinuunissa leipää teen ja melkein hyvää tulee, mutta miniäprinsessalla on jokin ihmepata (pojan ostama tai en ole varma...?) tulee tosi rapsakka kuori ja taikinaan laittaa sala-aineita joten täytynee mennä olan takaa urkkimaan mitä taikinaan laittelee kun tekee niin hyvää pataleipää ja siitä olen iloinen kun esikoinen sillä herkuttelemaan pääsee!

    No kivat oli teillä juhlat ja herkkua monenlaista! Tuollaiset tapaamiset ovat kivoja!

    Tuo ihanuushelmililja on suloisista suloisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein hyvä on jo oikein hyvää!
      Kurki tarkemmin miniän leipätaikinasalaisuudet - ja jaa ne sitten meille muillekin ;)
      "Tyttö"treffit oli kivat, ja helmililja on kyllä söpö pienuudessaan :)

      Poista
  3. Liisan kotona3.3.2016 klo 18.25

    Pataleipää onkin tullut kokeiltua. Harmi, että vein kirpparille tuon kokkipatani, sillä siinä olisikin ollut hyvä tehdä pataleipää. Mutta kun kaapit on pullollaan kippoa ja kappoa. Pannacottat on niin herkkua ja niitä on helppo versioida omaan tyyliin ja makuun sopivaksi. Herkkuja siellä onkin ollut monenlaista.
    Vielä minä sinut kutsut tänne meille!!!
    Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sentäs, vai kirpparille veit... Mä ehkä luopuisin kaikista muista padoistani, ja kattilat kaupan päälle :D Niin on kätevä moneen, ja hyvänä pysyy.
      Panna cotasta saa kyllä monenmoisia variaatioita, nyt tämä perusversio.
      Vai sellaisia suunnitelmia - sulla on siellä kohta varmaan kyllä muutenkin oikea nähtävyyskohde kaikkinensa :)

      Poista
  4. Pataleipä on oma suosikki. Niin helppo ja niin hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta, jokaisen pitäisi uskaltaa kokeilla ja kokea leipomisen ahaa-elämys just tällä :)

      Poista