2.2.2016

Linnunlaulupuu



Heliätä helmikuuta! Aurinko viihtyy taas päivä päivältä enemmän esillä - silloin kun viihtyy.

 Siellä ne ovat pionit - toivottavasti hyvässä tallessa lumisten havutötteröjen alla :)


Sen verran aurinko häikäisi jo meikäläistäkin, että taannoisella kauppareisulla tuli mukaan Viherpiha-lehti (1/2016) - liekö varhaiskevättänyt...



Sitä sun tätä mukavaa juttua oli puutarhoistakin, mutta tämä ylempi kuva jäi verkkokalvoille ja osuu aiheeltaan paremmin tähän vuoden aikaan. Tuo kuppieväs näytti niin hauskalta, että piti tehdä lintusille omatekemät versiot.

Muutamia virkaheittoja kahvikuppeja löytyi poistuvien kätköstä (mosaiikin tekoon säästetty - sitten joskus...) ja vanhoja kahvilusikoita löytyi myös.

Evässeokseen sulatin kookosrasvaa, mihin lisäsin murskattuja maapähkinöitä, auringonkukan ja pellavan siemeniä ja vähäsen rusinoitakin.
Ohjeessa oli lisäksi hampunsiemeniä ja hasselpähkinää. Ja kaikki tietenkin suolaamattomia.


Tällainen siitä tuli, kukkainen kahvikuppi evästä täynnä. Lusikan liimasin orreksi kuumaliimalla ennen seoksen kuppiin lisäämistä.


Seoksesta tuli kolme kupillista talviherkkua, joten niille piti löytää erityinen paikka, missä roikkua... Sopivaoksaiset puut ovat väärässä paikassa ja havupuu ei käy, joten rapsin talven tiputtamasta vanhasta männyn oksasta liiat pois ja tämä istutettiin puupölkkyyn (reiällinen pölkky oli jo olemassa).
Näin siitä tuli linnunlaulupuu - koska muutaman kerran oksilta on kuulunut tsirp tsirp... :)

Kupit laitoin roikkumaan väljästi ja melko järeästi ketjuilla siksi, etteivät kurret nakerra näitä maahan ja vie kätköihinsä :) Narulla kiinnitetyille talipalloille kävi joskus muinoin niin...
Eräs isokokoinen närhi koetti kovasti päästä apajille, mutta eipä saanut otetta. Tottapa joku oravainenkin on vetänyt herneen nenäänsä kun on niin hankalasti saatavaa evästä tarjolla :D



Piti punomani pajuista pieniä tötterökatoksia tuohon lintupuuhun, vaan näyttääkin tulevan jotakin ihan muuta...
Ei voi tietää - vielä :)




Srömsö (ohjelma Yle Fem) pyysi yleisöä lähettämään virkattuja kukkia, koska aikovat koota niistä jonkinmoisen installaation. Noh, minä kaivelin vanhat, huvikseen virkatut esille, koukuttelin pari uuttakin (ja muokkasin pari vanhaa). Oranssi jämälanka on nyt ainakin loppu! :)
Niin, että sinne lähtivät vähän ennen määräaikaa. Saas havaata, näkyvätkö nuo joskus siinä teoksessaan :)





20 kommenttia:

  1. Liisan kotona2.2.2016 klo 20.25

    Vitsi, miten kiva tuosta linnunlaulupuustasi tuli. Noita "kuppikakkuja" voisi itsekin joskus kokeilla. Mulla vielä pakkasessa viimekesänä tekemiäni siemenkakkuja, joten en varmaan tänä talvena kokeile. Mielenkiinnolla odotan, mitä syntyy pajusta. Ettei vain pääsiäinen olisi mielessäsi. Pitääkin katsoa Strömsöötä, jotta näemme, minkälaisen teokseen nuo sinun kukkasesi pääsevät. Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä se hauska on ja asiansa ajaa. Siistin vielä vähän tuon puun alaoksanpätkiä pois jne. Niitä isoja siemenkakkuja en ole tehnyt, saavat täällä tyytyä kuppikakkuihin :)
      Pajujutusta en tosiaan tiedä mitä tuleman pitää... Onpa yllätys sitten itsellekin! :D

      Poista
  2. Hauska puu! Me etittiin kissojen ja koirien kanssa suolatonta talia ympäri kaupunkia. Lopulta löydettiin ja sidottiin se puunrunkoon lintuja varten. Nirppanokkia ovat, ei kelpaa citytirpoille. Kun olin lapsi, meillä maalla oli aina iso läskinkappale lintujen riemuna. Mutta ne olikin hämäläisiä maalaistinttejä.

    Pajutöitä minunkin mieleni halajaa tehdä. Saas nähdä tuleeko pallo vai jotain ihan muuta, ei voi tietää, kuten viisaasti sanot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska on. Meillä kuten myös talinpalakin naulan päässä. Irrotettiin ihraosa ihan naturellista possunpalasta. Siis lihapalasta, kaupasta ostetusta... öööö :D Mutta juu, eivät sitä jaksa nokkia niin innokkaasti kuin näitä siemenseoksia - ovat hyvän perään nekin :)
      Mulla pakkaa olla yhden jos toisenkin jutun kanssa, että ei voi tietää :)

      Poista
  3. Piti vielä sanomani, että tuo heinäseipäaidanne on niin komia! Kunhan saan hamstrattua tarpeeksi seipäitä (mulla on vaan kahdeksan ja ne tarvitaan omenapuiden verkotusta varten), teen aidon kopion!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuohon aitamalliin minäkin olen ylen tyytyväinen, edelleenkin. Yksi lyhyt aidanne pitäis vielä saada aikaan - siihen pitänee tosin hakea lisäseivästyksiä isä-papan varastosta...

      Poista
  4. Aivan valtavan upea linnunlaulupuu. Niin tuli kupposille käyttöä.(Et sentään laittanut niitä tummansinisiä,hienoa arabiaa)Tuo heinäseiväsaita on tosiaankin hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nuo tirpuuset näyttävät tuossa viihtyvän, ja lusikanvarsi toimii hyvin talitinteille - ja punatulkuille -> sellaisenkin bongasin yhtenä päivänä.
      Maltankohan iskeä kupposia hajalle mosaiikkiruukkua varten, sellaista kuin mitä sä olet tehnyt... Ja siniset Arabiat pysyvät visusti hyllyssä, saavat tirpuuset tyytyä Germany Democratic Republic -valmisteiseen Kahla-posliiniin :) :)

      Poista
  5. Ihania ideoita. Linnunlaulupuu on kyllä tosi kiva...
    harmi vaan etten omalle pihalle sitä voi toteuttaa, kun puut ovat vielä pieniä taimenalkuja vasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Puu näyttää ihan hauskalta, varsinkin kun siinä käy vierailijoita :)
      Pidä silmät auki, jos jostakin löytyisi iso oksa omallekin pihalle ;)

      Poista
  6. Ihan mahtava idea, noin linnut saa itse syödä herkkunsa. Pitääkin ostaa kirppikseltä kuppeja ja lusikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuppikakut näyttävät tosiaan toimivan, eikä vähiten lusikkaortensa ansiosta, sisältökin maistuu. Kyllä, seuraavalla kirppiskierroksella bongaillet vain kahvikuppeja :) - sitten ei kestä kauaakaan kun saa bongailla lintusia :) Ja on hauska ja nopsa toteuttaa!

      Poista
  7. Nuo lintujen kuppikakut ovat kyllä nätteja ja helppoja valmistaakin! Linnunlaulupuu on hyvä idea...aika hauska tuo lehden sivun alkuteksti, jain oikein lukemaan että onko kotikuntani laulu jotenkin kirjoitettu väärin, kunnes keksin että eihän tässä nyt laulusta ole kyse vaan puutarhalehden kirjoituksesta!

    Aitaan minäkin ihastuin, heinäseipäitä tarvittaisiin täälläkin, meillä on niitä kuusi kanaheiniä varten ja niitä en voi ottaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nättiydestä en tiedä, mutta hauska ja toimiva on kun talitintit siinä patsastelevat ruoka-aikaan :)
      Niin - taisi muuten nyt iltapv:llä tulla nimikkokappaleenne SF-elokuva... Mullakin alkoi muuten soida päässä se Mä oksalla ylimmällä tuon otsakkeen luettuani :)
      Heinäseipäille löytyy kyllä monenmoista käyttökohdetta!

      Poista
  8. On kyllä hyvä idea ja nätti. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos ja tervetuloa tänne :) Kuinka ollakaan, just eilen kävin sivuillasi ja kirjauduin sinne :)

      Poista
  9. Oi että on viehkeä linnunlaulu puu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) kiitos kaunis - ainakin pikkulinnut viihtyvät siinä, ja yksi kookkaampi närhikin koettaa hetken tasapainoilla herkkujen äärellä - parin nokkaisun verran jaksaa olla :)

      Poista
  10. Olipas kiva idea! En olekaan nyt sitten katsonut tuota Strömsötä, täytyypä seurata, jos vaikka tunnistaisin sun kukkiasiakin teoksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikon kuluttua pitäisi olla tuo kukkasysteemi esillä Strömsössä (su 21.2. ohjelmassa). Saas havaata, erottuuko (ja erottuuko edukseen vai... :))

      Poista