30.6.2013

Kannattaa ainakin kokeilla


Lehtikasaa pärvöttäessä käsiin osui kesäkuun Yhteishyvän Ruokaliite, josta nappasin hetken mielijohteesta pari ohjetta työn alle: raparperipiirakka ja raparperisorbetti.
Hyvät ja helpot ohjeet oli - mitä ilmeisemminkin kun onnistuivat :)
Sorbetin pitäisi antaa ensin jäähtyä kunnolla pakkasessa, mutta maistettiin uusien perunoiden jälkiruuaksi palaset piirakkaa ja vähäsen vasta lievästi kohmettunutta sorbettia kyytipojaksi.
Kannattaa ainakin kokeilla ennen kuin raparperikausi on ohi.


http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/raparperipiirakka/014120

http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/raparperisorbetti/014119 Sitten seuraa omatoiminen :) mainoskatko Dr. Beckmann´in Värin ja liankerääjä -liinoista. 
Tytär kertoi tästä jutusta ja sittemmin olen kokeillut molempia sekä kertakäyttöliinoja (20 kpl/pkt) että kestokäyttöliinaa (kestää n. 30 pesua).
Ja voin sanoa, että toimii!
Esim. mustavalkoraidallisia voi pestä tummempien kanssa huoletta - ei värit sekaannu ja raidat pysyvät kirkkaina, valkoinen valkoisena jne.
Mitään punaista väriäpäästävää vaatetta en ole sentäs tohtinut valkoisen kanssa pestä - ihan niin kokeilunhaluinen en ole...
Kuvassa oleva kestokäyttöliina alkaa olla ilmeisesti jo loppusuoralla, koskapa entinen valkoinen liina on muuttunut tummanharmaaksi pesujen myötä :)
Kertakäyttöliinaakin pyöräytän koneessa  tapauskohtaisesti yhdestä kolmeen kertaa - riippuen miten tummana liina tulee pesusta takaisin. Kertakäyttöliina on melko pieni, joten kannattaisi laittaa se koneeseen pesupussissa, jos kone on herkkä "syömään" esim. pieniä sukkia tms. (minä laitan jos muistan, ei ole ahmatti pesukone...) - kerää se sinnekin ne värijämät :). Kannattaa ainakin kokeilla!Elämänlanka - kaunis sana sinänsä, mutta tässä tapauksessa Voihan elämänlanka...
Elämänlanka (karhunköynnös lienee toinen nimi) on nopeasti kasvava, sitkeä ja etenkin nopeasti pitkien juuriensa avulla leviävä köynnös.
Kitkeminen ei auta - pitäisi kaivaa syvältä kuoppa paikkaan, jossa sitä on (ja kaivettu pitää viedä kauas pois, missä se kumminkin sitten vielä leviää...)
Hävityskonstin sijasta päätin laittaa sen kuriin "jos et sille mitään voi, keksi jotakin" -ajatuksella.
Laitoin muutaman kuivahtaneen pajunoksan (kuivan, ettei pajukin ala versota samaan ryppääseen!) kiertämään heinäseivästä ja "pakotin" muutaman elämänlanganalun kiertämään pajukeppejä myöten. Muuta ei tarvittu ja nyt se näyttää jopa ihan nätiltä köynnöskasvilta (?). Heinäseipään puolikas vain jäi liian lyhyeksi, mutta rönsytkööt takaisin alaspäin. Kannattaa ainakin kokeilla rikkakasvin ruotuun laittamista...


8 kommenttia:

 1. Elämänlangasta myös on kokemusta, se ei hävinnyt millään, pullahti esille mitä oudoimmista paikosta. Valkoinen kukka on kyllä kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siihen tosiaan tupsahtaa se minikukkakin! Ennen on rönsynny pitkin pituuttansa, etten ole niin kiinnittänyt huomiota...

   Poista
 2. Just tänään sain taas mainostaa kahvipaussilla värisieppareita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se oli kyllä mainio hoksaus! :)
   Pitää vissiin soppailla uusi kestoliina; tarkemmin kun miettii, niin varmaan on pyörinyt pyykissä jo yli 30 kertaa...

   Poista
 3. Kiitos ohjeesta! ja värisiepparista ja hyvin oivallettu tuo rikkaruohon hyödyntäminen, elämänlankahan on vielä kaiken kukkuraksi nättikin. Vai on sillä toinenkin nimi. Nyt oli oikein kunnon tietopläjäyspostaus!

  VastaaPoista
 4. Välillä kun sitä on olevinaan ja tietävinään jostakin jotakin, niin tottahan se tieto pitää jakaa - vaikka näin :)

  Btw: just äsken katse osui siihen kertakäyttöliinapakettiin ja hokasin, että siinähän onkin (vain) 20 liinaa eikä 30 kuten tekstissä suurentelin - nopiaa korjaamaan erhe, kun te kaikki nyt kuitenkin riennätte niitä ostamaan ja ihmettelettä ja ettittä 30 kpl:een pakkausta :D

  VastaaPoista
 5. Täytyispä minunkin kokeilla lehden piirakkaa. Värinkerääjäliinoja myös. Minun lapsuuskodissani oli myös tuota elämänlankaa. Kaunis kukkka sinänsä ja kukki valkoisin kelloin,mutta,mutta just se,kun se levisi ihan joka paikkaan ja sai aina olla kitkemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä useasti käyttää samaa tuttua ohjetta, joten välillä on hyväkin kokeilla uuttakin, ja voi yllättyä jopa iloisesti.
   Esim. tällaisen kokeilun kautta vaihtui aikoinaan iänkaiken käytetty suolaisen piirakkapohjan ohje uuteen. Pitäisköhän sekin jo päivittää uuteen... :)

   Poista