20.7.2018

Kaikkien kesien kesä






Tarkeneeko?


Jostakin syystä tuo edellämainittu on ollut viime aikoina suosittu kysymys monen suusta... Just.

On tämä kyllä outoa ja kummallista... Ei ole vuodet veljeksiä eikä edes lähinaapureita.
Eilenkin käväistiin nopsaan (noh, meni siinä tunteroinen) meressä uimassa n. klo 19 jälkeen, ja väkeä oli rannoilla vielä vaikka ja kuinka...
Kohta koko meri on kuin linnunmaitoa (kaippa sekin on lämmintä :)). Mahtaa järvet ja pienemmät vesistöt jo kiehua :D




Merestä ja rannoista tuli mieleen, että rantaheiniäkin on montaa sorttia, mutta tätä minä en tunne... Sivistä mua jos sinä tunnet tämän.
Kivan näköinen, kun keskellä heinää on yksi kukkarykelmä.


Tämä ja monet muut luonnonkukka-asetelmat koristivat viime viikonlopun kalajuhlia.
Sää suosi ja kalavellikojulla sai myydä ei-oota iltapäivällä, eli väkeä oli taas pikkuinen saari täynnä auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta.


Minä talkoilin kahvitusluukulla. Oikein posliinikupeista saa kahvinsa juoda. Ja tiskiporukka pesi kuppia ja laseja sitä mukaa kun niitä kannettiin takaisin uuskiertoon. Kalavelli annosteltiin tukeviin kertislautasiin (siihenkin olisi posliinilautaset, mutta nämä ovat näitä hygieniajuttuja, kun käsin tiskataan. Just.).



Kukkakatsaus

Onpas hauska ilmiö tämä, kun viime vuonna kivellä majaillut orvokkiasetelma on siementänyt kivituhkalle ja uusia orvokkipuskia on tupsahdellut sieltä ja täältä.Ja ihan reilun kokoisia puskia ovatkin.


Orvokkeja puskee tuivionkin lomasta, samoin tuijien juurilla on omansa.



Viimekesäinen asetelma oli tällainen yksivärinen, joten on hassua kun noin monen väristä orvokkia nyt pukkaa :o
Kuinkahan paljon niitä tupsahtelee esiin ensi vuonna... :)



Venhosen edustalta siirretyt päivänkakkarat kukkivat nyt kolmessa eri paikassa.




Ja venhosen vierustalla kukkivat nyt vain ruukkuruusut ja niittyneilikka. Malvat avautuvat piakkoin. Tornionjokilaakso- ja Tarja-ruusut ovat jo kukkineet, samoin arovuokko. Jouluruusu on kukkinut koko kesän, eli onkin kesäruusu :D <3
Näiden lisäksi kukassa ovat mm. sininen ritarinkannus, pikkusydän, akileijat. Suopayrtti vasta aloittelee kukintaansa.


Tämä heinittynyt jokin...? kukkii myös.

Ja huomioi uusi kaarisilta. Sen mieshenkilö tekaisi noin vain sekä käytännön syistä että koristeeksi. Onse kätevä isäntä. Minä petsasin harmaaksi.

Hyvä kun tuli tehtyä pihahommia toukokuulla (maalausta, uusien alueiden muokkausta yms.), niin nyt ei ole tarvinnut juuri muuta kuin ajaa nurmikko, sitäkin harvakseltaan. NIIN ja kastella, kaikkea ja paljon, pitkä puutarhaletku ja kastelukannut ovat olleet käytössä useammin kuin mitkään muut "työkalut".





Pioni-ihanuudet kukkivat vielä reilu viikko sitten, kunnes tuli yksi sadekuuro (!) ja siihen menivät. Olisi vissiin pitänyt laittaa se sateenvarjo suojaksi...



Kesän ruukkukukkia 


Nukenkaulusta, lobeliaa, maahumalaa ja keijunmekkoa, tähtisilmää ja laventelia



Paahteelta varjoon siirretyt:
- hortensia ja isolehtinen muratti
- ruusuliisa ja maahumala <3 uusi ihastus mulle tuo ruusuliisa
- minttu ja isolehtinen muratti
- siemenistä kylvetyt orvokit
Taustalla bataatin kanssa kasvaa salaattikerän jämä, thaibasilika sekä leinikit, jotka eivät sitten edistyneet kasvussaan alkua pidemmälle - mikähän niillekin nyt sitten tuli... Osan siirsin kukkapenkkiin, mutta sama juttu. Kukkakaupasta siis pitää hakea leinikit jatkossakin... :(





Siemenistä kasvatetut tuoksuherne (ihana tuoksu onkin!), pensaskrassi ja vanhoihin kottikärryihin pöläytin pussillisen niittykukan siemeniä - kohta pukkaa kärryllinen kukkaa!

Jos mulla oli viime vuonna se Suomi 100 eli sini-valkoinen teema kukissa, niin tänä vuonna värivalikoima on näköjään pääosin lilan eri sävyt valkoisen kera :)



Kasvarin ja ympäristönsä kuulumisia



Kehäkukat kukkivat, ja muualta siirretty humala kipuaa ristikkoaitausta pitkin.



Olen tunkenut samettiruusua sinne ja tänne - karkoittaa kuulemma kirvoja, ja hyttysiä (jotka tosin ovat tässä paahteessa kaikonneet). Kasvarissakin on yksi ruukku.



Mansikoita kypsyy nyt päivittäin n. 2-3 dl pikkuiselta alalta. Ehkei ihan tule talven tarvetta näillä 20:lla taimenella.
Tähän aikaan vuodesta yrttejä lisätään salaatteihin, marinaadeihin yms. reilulla kädellä.



Ja kasvari alkaa näyttää suht asialliselta kun n. 10 kirsikkatomaattiruukkua on löytänyt uuden kodin muualta. Olikin jo tilanpuutetta kun taimet lähtivät niin hyvin kasvuun :D Ongelma sekin. Peukalopään kokoisia alkuja on jo monissa, ja kukkia on edelleenkin paljon.



Runkotomaateissa on paljon raakileita, keltaiset tomaatit ehtivät ensin maisteluun - ja hyvältähän tietty maistui, varsinkin just se eka tomaatti :)
Punaisistakin osa punottaa jo vähän. Ja kukkivat niin, että tomaattivarsien kasvupäät on jo katkottu (käly kävi kurkkaamassa kasvariin ja neuvoi näin, katkoi ne sitten saman tien, että nykyiset ehtivät kasvaa ja kypsyä).
Itse olen poistellut alalehtiä ensimmäiseen tomaattivarteen saakka. Tätäkään en olisi tiennyt ilman Maatiaiskanasen blogista lukemaani neuvoa!

Yksi pitkäkurkku on jo syöty (arvannet, että sekin maistui hyvälle :)), ja pari muuta kokee kohtalonsa piakkoin :o :)
Vielä kasvussa olevat eivät vissisti täytä EU-direktiivejä kun ovat kovin kaarevan sorttisia :D

Nyt näillä helteillä pitäisi vissiin laittaa jokin suoja kasvarin katolle, koska se sijaitsee niin aurinkoisella paikalla...
Kesäkurpitsat piti jo siirtää kasvupusseineen pois kasvarista, kun taisi olla liian kuuma paikka niille ja kurpitsan alut pökertyivät irti emostaan :(

Ja tehokkaampaa kastelujärjestelmää pitää vissiin miettiä sekä hankkia se ajastin, koskapa ei voi olla tontilta kahta päivää kauempaa pois nykyisen kastelujärkkärin turvin. Onneksi olen paikalla nyt nämä helteet kun työt kutsuu, mutta loppuloman kohta koittaessa rantsilla ei ole ketään hetkeen... Pitänee lahjoa joku kastelemaan ainakin kasvarin asukkaat... :o



Vadelmissa on jo paljon poimintakypsiä.
Karhunvatukkaa tulee näköjään yksi kappale :o :) :D - mutta pääpointti on se, että selvisi talvesta (kiitos reilun lumipeitteen) ja kasvaa hyvin. Olen kärsivällinen tällä IV-V -vyöhykkeen rajamailla meren tuntumassa.
Pensasmustikoita ja saskatooneja sen sijaan tulee runsaasti ja jälkimmäisiä olen jo kerännytkin talteen (hui - tulipa se nopsaan taas tuo säilöminen).



Kuluva kesä on ollut varsin mainio myös ulkoruokinnalle, pihamökissä ei olla juuri vietetty kuin juhannus ystiksemme kera - kuinka ollakaan, just silloin oli vilpoisat kelit :o
Näin kesäisen kesän aikana pihamökissä ollaan vaan grillailtu mutta syöty ulkopuolella taivasalla.
Ja vaikka grillaamalla perinteisesti lehtipuulla saakin herkkua, niin usein kokkaillaan myös keittoja - esim. kaalikeitto uudesta kaalista, huikean hyvää.


Sukujuhlatkin pidettiin, pääosissa olivat mieshenkilöni sisarusten lapset perheineen, eli serkkutreffit. Mieshenkilöni eli serkkujoukon eno/setä tarjosi puitteet ja ruuan: keitteli sunnuntaina eräänä hirvikeiton (lapsille hirvenjauhelihakeittoa) ja minä tein 20 l kotikaljaa ja leipasin omppupiirakkaa kahvin kera (muutama toi lisuketta kahvipöytään). Kertisastioilla mentiin, joten kenenkään ei tarvinnut viettää aikaansa tiskialtaan äärellä.
55 nimeä näkyy olevan vieraskirjassa.
Kutsu oli fb:ssa kera vp.:n, joten tiesimme mihin määrään varautua.


Lankkupöydät summuut vanhat varastoissa lojuvat pöytäryhmät kehiin ja niin vain jokaiselle saatiin ruokailuun istumapaikka ja pöydästä laskutilaa. Matot lankkupenkeille ja vanhat pitsiverhot pöytäliinoiksi. Pikkuväelle pari ryhmää sähkökelarullista ja puupölkyistä :) Oli mukavat juhlat ja hyvin sujui (varsinkin kun minä olin sen viikonlopun töissä aamuhukeissa - onneksi oli Turku-käly apuna...)



Mummin pikkutytty (kohta 2 v) tässä vielä esittelee käpyä.
Eipä kävyssä sen kummempaa, mutta se, että miten monta ja ihmeellistä uutta asiaa pitää pikkuisen vielä opetella :)
Tämä vauhtitytty muuten matkii isoveljeä ihan kaikessa.
Esim. lierihellehattu vaihtuu vauhdista lippikseen, eli lippiin, kun isovelikin sellaista käyttää. Ja kun isoveli heitti kerraasti "lipin" lattialle vauhdilla, niin pikkusisko teki oitis samoin perässä... Yms. yms. yms.... Notta. <3 Voi rakkaus nuata mukuloota.




Jos kevät oli mahtava, niin kyllä tämä kaikkien kesien kesä on sekin vienyt mennessään niin, että eipä ole viitsinyt juuri tietsikan äärellä istua enää vapaalla ollessaan. Ja ulkona ei näe ruudusta mitään kun arska porottaa :D

Vaan heräsin se minäkin näin akkainviikon aikana, ja tulipa taas oikein sitten postauspläjäys - en vissiin osaa (tai ei tule aikaiseksi) postata vain yhtä aihetta kerralla, vaan tuuttaan kaikkea ruudun täydeltä :) :D
Tosin aloittelin tätäkin jo viikko sitten, mutta kun on niin kiva olla ulkona pienissä hepeneissä! :D
Mutta hei, viikonlopuksi luvattiin sadekelejä (se on se tämä akkaanviikko...), joten sitten on hyvä syy selailla kesäkuulumisianne blogeistakin.

Muksaa nimpparia, ja nyt erityisesti meille, joiden nimi osuu tälle nimikkoviikolle.





19 kommenttia:

  1. Ihana merenranta ja sen ruokokasvit...kasvi on vihvilä ja kun kerran merenrannalla olet, luulen sen oleva eritoten merivihvilä (Juncus balticus). Vihvilöiden suku on laaja, joten se voisi olla myös joku muu niistä.

    Ihanan lempeitä kesäpäiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta, googlasin ja se se tosiaan onkin. Uus tutavuus mulle, ja nyt saan sanoa nimen toisellekin ihmettelijälle 👍🏻
      Merenrannoilla on monta kaunista lajiketta.
      Kiitos samoin sinne lempeitä kesäpäiviä - lämpötilat taitaa täällä olla kerrankin samoissa lukemissa kuin siellä 😂☀️

      Poista
  2. Kyselit mikä on tuo heinä, olisko pullosara.
    t.MT

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hep 👍🏻😁
      Vastaus tulikin tuossa edellä: merivihvilä 👍🏻
      Googlasin sen pullosarankin, ja eri sukuntaa on 😬 Ei päivää, ettei jotakin uutta 👍🏻👍🏻👍🏻

      Poista
  3. Sulla on siellä komiat kukat ja satoa tulos :-) Niin kun kävis Strömsöös, kun tämän lukoo :-))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 👍🏻😁
      Just, mutta aina ei mee kuin strömsöös, ei edes joka toinen kerta 😂

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt unnustan mokanneeni ja pahasti: olin jostain kumman syystä poistanut blogisi lukulistaltani. Olen ihmetellyt ääneenkin, etti susta kuulu eikä näy. Kyllä mää osaan olla TYHMÄ! Vai pannaanko helteen piikkiin?

      Nyt alan lukea sun maratoonejas...

      PS. Oisko kasvi kuitenkin sinikaisla? Meillä meinaan kasvaa rannassa sitä...

      Poista
    2. 😁 Niin se on, että tekevälle sattuu 👍🏻😂
      Jossakin kohtaa kävi mielessä, että ootkohan jossakin kaukomailla 😂
      Googlasin sinikaislankin ja kovasti on muuten samaa, mutta siinä on kukkatupsuja heinän päässäkin 🤔, toisin kuin tässä on vain yksi kukkarykelmä n. 10 cm päässä kärjestä.
      Onpas tämä nyt arvoituksellinen heinä 😂

      Poista
  5. Kylläpä oli kiva kattaus kesästänne!
    Ihania juttuja!
    Helteistä heinäkuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä kesään monenmoista mahtuukin - mukavaa aikaa ☀️
      Kiitos samoin. Se helleraja 25 riittäis hyvin 😂👍🏻

      Poista
  6. Ihanat kesätouhut ja kuvat. Niin paljon kauniita kukkia! :)

    VastaaPoista
  7. Kyllä sinun kukkasi ja hyötykasvisi näyttävät hyviltä näistä helteistä huolimatta. Minä olen nauttinut kesästä niin, ettei ehdi edes kunnolla päivittämään tai vierailemaan blogeissa. Ei sillä, että jaksais mitään askarrellakkaan-paitsi neuloa. Päivät menee kasteluletkua siirrellessä, ettei kaikki kasvit ja kukat kuole käsiin. Aurinkoista viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja just näin - vettä on kyllä mennyt 👍🏻😳
      Niinpä, kyllä tänä kesänä on tuo ulkoilma vetänyt enenpi puoleensa 👍🏻🤗

      Poista
  8. Kauniita kukkijoita ja kaunis piha muutenkin.
    Kiva, kun orvokki on siementänyt noin paljon. Oikein puskia.

    Kivoja touhuja siellä on ollut.
    Kukkia on saanut kastella urakalla.
    Täällä satoi pitkästä aikaa viime yönä ja ukosti.
    Kyllä se sade olikin tarpeen.

    Hyvää alkavaa uutta viikkoa!❤️☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😊
      Orvokkipuskat ovat kyllä hauska bonus 👍🏻😁
      Sade on kiertänyt tämän rantsin kyllä totaalisesti - josko ensi yönä 👍🏻

      Poista
  9. Kesä on ollut todella kaunis ������

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on ollut 👍🏻
      Sadetanssia pitänee kohta kokeilla 😬

      Poista