28.2.2017

Laskiainen ja Kalevalan päiväHei taas!
Täällä yks laiskiainen, kun ei just ole ehtinyt päivittelemään...
Helmikuukin mennä hulahti niin, että viimeiseen päivään jäi postaus :o :)
Eikä olekaan mikä tahansa päivä, vaan laskiaistiistai, ja Kalevalan päivä - suomalaisen kulttuurin päivä!

Mutta, mikä se laskiainen onkaan - kopsasin asian merkityksen avaavaa juttua tähän netistä:

"Laskiaisen vietto on peräisin katoliselta keskiajalta, jolloin myös meillä paastottiin. Laskiaisena "laskeuduttiin" paastoon, josta "päästiin" pääsiäisenä. Katolisissa maissa laskiaista vietetään edelleen hyvin riehakkainkin karnevaalein. Sana karnevaali tulee latinan ilmaisusta carne vale = "liha on sallittua" tai toisen tulkinnan mukaan "hyvästit lihalle", sillä karnevaalien jälkeen lihaa ei enää saanut syödä. Ortodoksisella Venäjällä laskiaisen vietto on myös elvytetty ja Suomessa juhlitaan edelleen laskiaistiistaita, vaikka uskontomme ei meiltä paastoamista enää edellytäkään.
Kun paaston vaatimus lakkasi, laskiaista alettiin viettää paastoon laskeutumisen sijaan työn juhlana.

Laskiaiseen liittyi monenlaisia uskomuksia, taikoja ja tapoja, jotka liittyivät nimenomaan naisten töihin. Naisten piti mm. pitää koko laskiaistiistaina hiuksiaan hajallaan, sukia hiuksia tiheään ja pukeutua valkoisiin vaatteisiin, jotta pellavista tulisi puhtaita ja kuituisia, kiiltäviä ja vaaleita. Pellavien ja hampun pituuden kertoi se kuinka pitkälle kelkka liukui laskiaismäessä. Taian tehoa lisättiin vielä huutamalla mäkeä laskiessa pitkiä pellavia ja isoja nauriita.

Naisilla oli kiire laskiaisen alla, sillä mm. kehruut piti saada päätökseen laskiaiseen mennessä, jotta voitiin aloittaa enemmän valoa vaativa kankaiden kutominen sen jälkeen. Laskiaisen työtä ei saanut tehdä kuitenkaan kuin puoli päivää, jotta ehdittäisiin nauttia runsaasti rasvaisia ruokia. Mitä rasvaisempaa ruoka oli, sitä enemmän siat lihoivat ja lehmät lypsivät eli sitä enemmän myös ruokaa oli talon väelle luvassa seuraavana vuonna. Paaston alkaminen tarkoitti myös liha- ja maitoruoista luopumista, joten laskiaisena piti syödä tuhdisti.

Laskiaiseen liittyvät uskomukset ovat jääneet historiaan ja tämän päivän laskiainen on lähinnä iloinen ulkoilupäivä, jolloin lasketaan mäkeä ja nautitaan toki laskiaisen ruokaperinteeseen kuuluvia herkkuja kuten hernekeittoa ja laskiaispullia. Ruotsalaiset nauttivat hernekeiton kanssa lämmitettyä punssia. Tapa on meilläkin säilynyt ruotsalaisen väestön keskuudessa."

http://www.kaikkijuhlista.fi/juhlista/kalenterijuhlat/laskiainen 


--------------------------------


Värkertelyt ovat olleet hyvin talvisia, muun muassa sukkia on syntynyt vähiinsä.
Pikkumiehellekin saa tehdä jo 34-numeroisia sukkia! Ei paljon pienempiä kuin mitä äidillensä tein... Apua.Luumun värinen lankakin loppui kesken, joten piti soveltaa Jussin pariksi muuta. Kaveriksi löytyi Alli, Lankavan oma lanka. Liukusävytetyn langan sävyt on just samat, joten hyvin natsasi yhteen jo kudotun kera.
Onneksi kudoin nämäkin sukat kahta paria kerralla, niin ei tarvinnut purkaa toisen kärkeä...


--------------------------------


Käväisin viime viikolla ennen ruokaostoksille menoa huonekaluliikkeessä, missä vilkuilin mattoja. Ja kuinka ollakaan - yhden kuvio jumittui verkkokalvoille niin, ettei siinä muu auttanut kuin käväistä ruokakassien kanssa hakemassa se matto mukaan :)--------------------------------


Kokeilin ottaa nuo kuvat taskupokkarilla - ei juuri ilahduta kuvien laatu.
Kännyllä otan yleensä kuvat, mutta nyt takkusi kuvien siirto...  Pitää tutkailla, mikä mättää :o

Laskettelemisiin! Luntakin riittää pitkiin liukuihin.
Keltaiset herneet kiehuvat hiljalleen,  ja kun Kalevalan päiväkin osuu tälle samalle päivälle, niin siitähän syntyy kulttuurirokkaa!  :)
16 kommenttia:

 1. Kiva lukea mistä laskiainen alunperin tulee. Muistan minäkin lapsena laskiaisena huutaneen pitkiäpellavia,isoja nauriita:) Niin ja katolisten maiden karnevaalithan ovat just nyt. Kaksi kertaa olen Teneriffalla ollut karnevaaleja katsomassa ja se on kyllä elämysten elämys!! Kivan näköisen maton löysit. Minä tarvitsisin eteiseen uudet käytävämatot,joita saa kyllä tosissaan alkaa etsiskellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä aina välillä palauttaa mieliin, että mistä mitkäkin tavat ovat peräisin :) Vissisti oli mieliinpainuvaa nähdä karnevaalit muilla mailla. Mä olen osunut muutaman kerran katolilaisten maitten pääsiäisen viettoon.
   Kun kulkee silmät avoimina, niin kyllä se sopiva löytyy :)

   Poista
 2. SUkkaa pitäis pukata lisää tuutista ulos, mutta alkoi tökkiä pahasti. Ei mullekaan kukaan ikinä tee sukkia... Plääh, paha päivä ;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi sentään - mistä me nyt sulle saadaan sukat... hmmmm... :)
   Taisi se paha päivä mennä jo ohi!

   Poista
  2. Ohi meni: leivoin pullaa ja söin oitis pellillisen.

   Poista
  3. No se se olikin oiva hyvän tuulen tuoja!

   Poista
 3. ...pitkiä pellavia meilläkin huudettiin mäessä laskiaisena...nyt sataa vettä ja räntää, lunta ei juurikaan ole joten paras pysyä pirtissä lämpimässä :D

  Ihania sukkia ja upeita lankoja! Lankava on ihana kauppa :D :D :D

  Upean maton ostit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskiaistiistain leppeä lumisade muuttui täälläkin räntäsateeksi ja sohjoa riiiiittää nyt ihan kivasti :o
   Lankavasta kyllä löytyy jos jotakin :D
   Matto on kyllä mieleen :)

   Poista
 4. Nättejä sukkia olet tikutellut ja upean maton olet ostanut kotiisi♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sukkia jaksaa tikuta kun saa keksiä joka kerran uudenmoista mallia (paitsi, että siihen valepalmikkoon olen tykästynyt edelleenkin...) :)

   Poista
 5. Hienot villasukat ja upeat värit!
  Kivaa alkanutta maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, villasukkien kutomisessakin on oikeastaan vain mielikuvitus rajana :)
   Samoin, muksaa maaliskuun alkua!

   Poista
 6. Ihana matto! Tuollainen kävisi meillekin. Kauniit värit sukissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus sitä vaan löytyy oikeen sitten sopiva pienellä etsinnällä 😃

   Poista
 7. Hienon värisiä sukkia siellä syntyykin. Eipä ole juurikaan tullut ajatelleeksi, mitä kaikkea tuohon laskiaiseen liittyykään. No mäkeähän sitä on laskettu nuorena tyttönä. Ihana matto jäi verkkokalvollesi. Kyllä ainakin meillä on niin, että jos mun verkkokalvolle jotain jää, niin isäntä jo tuntee minut ja määrää ostamaan sen tuotteen. Tietää, että minua kalvaa ajatus monta päivää. Mukavaa alkanutta viikkoa tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo matto-ostos oli kyllä nopsasti päätetty, mutta tyytyväinen olen hankintaan edelleenkin 👍🏻 Hyvä niin 😃
   Joskus pitää virkistää muistia ja kaivella esille näiden päivien merkitystä - tuleepa sitä infoa samalla sitten muillekin 😃

   Poista