27.4.2015

Vielä vähän...



muissa maissa...



Matkalaukun pohjalta löytyi reilun viikon takaisia tunnelmia; muun muassa muutamia välimeren tyrskyissä hioutuneita pyöreitä kiviä, 1 appelsiini (aurinko maistuu vähän enemmän kuin kotilähikaupasta ostetussa...), ja oliiviöljyä (rosmariinimausteinen) oliiviöljytehdaskäynnin tuomisena.


Näistä pyöreäksi hioutuneista kivistä on tehty mm. Lindoksessa mestarillisia katukivetyksiä,  kyljelleen ladottujen vaaleitten kivien lomassa oli kuvioita tummista kivistä. Taidokasta.





Ja nyt kun vielä on tuoreessa muistissa (hyvä asia sekin :D) rodoslaiset maut, niin piti niitä kokeilla kotikeittiössäkin!




TsaTsaTsaa, tsatsikiin ei ehtinyt vielä viikossa kyllästyä, joten ainekset esille ja hommiin. Raastettu kurkku ja maustamaton jogurtti valumaan. Valkosipulin kynnet myös raasteeksi ja muut ainekset sekaisin ja maustumaan. Teen uudelleen.
Netistä löytyy ohjeita jos jonkinmoisia, täältä mm: http://www.porinsuomikreikkary.net/ruoka/


Ostin munakoison ja mieshenkilö ihmetteli, että mitäs siitä. Heitin, että moussakaa varmaan. Pääsipä tuo yllättämään töistä tulleen; oli munakoisoviipaleet itkettymässä ja laatikon teko hyvässä vauhdissa! Läppärillä kävi katsomassa ohjetta - tarkasti oli varioinut, eli saa tehdä toistekkin. Omatekemästäni onkin jo aikaa. Tuonpa siis taas joskus munakoison :)






Herkuttelu on salittua, varsinkin näin keväällä nuo pihatyöt tasaavat tilannetta.
Ja jos vielä välillä ehtii käydä vesikenkäjuoksullakin, niin hyvä sekin.
Viikolla oli yllätysaamukin, lunta oli sadellut sen verran, että maa peittyi - suli nopsaan pois.

Kätevä muuten tuo muovi tms. noitten roskien kuskaamiseen. Kottikärryt täyttyvät niin nopsaan ja niistä tippuu moskaa pitkin ja poikin. Tällä vetää kerralla isommankin kasan pois kuleksimasta (täällä metsikön reunamille maatumaan).



Vielä vähän Rodoksen tunnelmia, ensin kasvi- ja lopuksi ruokasellaisia.
Nyt heti talvikauden jäljiltä olikin vielä ihanan vihreää, kun aurinko ei ole vielä kuivattanut kaikkea ruskeaksi.


Akaasiapuu.

Juudaksenpuu.

"Nimitys on peräisin vanhasta uskomuksesta, jonka mukaan puulla oli alun perin valkoiset kukat, mutta ne muuttuivat häpeästä punaisiksi, kun Juudas hirttäytyi sen oksanhaaraan kavallettuaan Jeesuksen. Tämän vuoksi puuta pidettiin entisaikoina petoksen symbolina ja siihen suhtauduttiin pelolla ja epäluulolla."
400-vuotta vanha
oliivipuu oliivitehtaan
pihalla pinkit
pelargoniat
juurellaan.












Sitruuna- ja appelsiinipuita oli liki jokaisen tontilla. Olisihan se kätevää hakea omalta pihalta sitruunat vappusimaan... :)


 Viikunapuu - vihreät raakileet katosivat runsaaseen lehdistöön.


Hauskoja "päivänkakkaroita" ja rinteellä joitakin vahamaisia kukkia, niin pinkkinä kuin keltaisenakin.


















Pelargoniat - villinä ja vapaina.
Olisipa tuokin hauskaa, jos täälläkin noin rehevästi kasvaisivat luonnonvaraisesti.


Ei sellaista kivikkokasaa tai -seinämää, ettei kukkaa pukkaisi.


Kallat runsaina puskina ja pasuunakukat muhkeina.




Rodoksen vanhassa kaupungissa maistelimme frappa-jäätelö -juoman

Perinteisen perusfrapan ohje:

1 kuppi kylmää espressoa
1 rkl ruokosokeria
0,5 dl kylmää vettä
täysmaitoa, jääkuutioita

Sekoita kahvi, sokeri ja vesi vaahdoksi esim. sauvasekoittimella tms. Kaada korkeaan lasiin. Lisää maito ja reilusti jääkuutioita. (Extrana voit lisätä myös jäätelöpallon).

Tavernan papukaija otti häiriintymättä päikkäreitä :)


Meidän mennessä saarella vietettiin paraikaa pääsiäistä - siis omaamme viikkoa myöhemmin.

Juhlan kunniaksi sunnuntaina hotellin väki pystytti ulkoalueelle grillijuhlat. Kokit laittoivat grillit kuumiksi; vartaassa pyöri possua niin kokonaisena kuin lihavartaina.
Aurinkolasipäinen kokki tuli urakan loputtua viereemme hikeä pyykien ja kertoi grillanneensa 2500 kpl lihavarrasta...

            



Grillijuhlat rennoin ottein, kertisastiat ulos ja noutopöydästä sait hakea mitä mielesi teki: tsatsikia, dolmadesia, fetasalaattia...

Mahtavan makuista oli pääsiäisleipä eli tsurekia/tsoureki.
On kuin pitkopulla, johon oli lisätty värjätyt kananmunat. Makeahko leipä, jonka taikinaan oli kyllä lisätty kaikki juhlavat ainesosat.
Harmi kun en räpsäissyt kuvaa. Netissä löytyy.


Huvittava (meistä turisteista) yksityiskohta oli, kun hotellialueen grillijuhliin (ja myös hotellin noutopöytäillalliselle) tuli useita paikallisia perheitäkin ruokailemaan.
Turistit tarkenivat kevyissä kesäpukimissa (yksi vilahti taustalle ilman paitaakin), kun taas paikalliset olivat kovasti talvisissa varusteissa - etualalla selin nainen karvareunuksellisessa toppatakissaan...
:)




Halutessaan sai vaihtaa yhden noutopöytäillallisen a´la carte-illalliseksi. Vaihtelua välimerelliseen kun aasialaista valittiin - oli upeat maut.
Aamupalalla terveellisesti päivä käyntiin - tuoretta hedelmää summuuta riitti valittavaksi. Tosin tuoreet friteeratut kalamarirenkaat houkuttivat...
Allasbaarista löytyi pita gyrostakin - revitty kanatäyte oli maistuvaa. Pita-leivän pohjalla on tsatsikia, punasipulirenkaita ja tomaattia. Paikalliseen tapaan annokseen lisätään myös friteerattuja tikkuperunoita, mutta ne jätätin pois.


Rodos-kaupungin kärjestä näkymää Turkin puolelle.
Käymättä on -  Kreikan saaristossakin riittää vielä koluttavaa!

Ja tämä on end of part 2/2 :)

Josko sitä vapusimaa laittaisi alulleen, vielä ehtii ;) - toukokuu on tuossa tuokiossa!




10 kommenttia:

  1. Kiitos tästä matkakertomuksesta! Minä niin suurella innolla tykkään lukea matkakertomuksia! Rodoksella ollaan käyty joskus ja Lindoksellakin,mutta aina sitä toisella matkaajalla on uutta,pikkuisen erilaista näkökulmaa,joten on kiva lukea. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä vain :) Vaikka samassa kohteessa onkin käynyt, niin tosiaan toisella on usein erilaisia kuvakulmia samasta :)
      Edellisessä postauksessa oli ne nähtävyydet ja maisemat, tässä toisessa kasvit ja ruoka - sen verran paljon tuli kuvia räpsittyä, että oli vaikea karsia pois :) :)

      Poista
  2. Aika usein käy niin, että kun tulee jostain reissusta, niin täytyy tehdäkin vielä sitä paikallista ruokaa kotona. Minun herkkujani on kanaria perunat. Kun ollaan siellä, niin niitä on saatava joka päivä ja kun kotiin tulee, niin pitää tehdä, vaikka perunamme ovatkin kovin paksukuorisia. Kivoja matka- ja ruokamuistoja :) terkuin Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Nyt on tilanne jo tasaantunut, kotoisiin lihapulliin on palattu!
      Piti oikein kuuklettaa nuo kanaria perunat, Mojo Rojo -kastike näyttää kuuluvaan lisukkeeksi. Pitää vissiin kokeilla :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos - kuvat kertovat enemmän kuin tuhannen sanaa, niinhän se on :)

      Poista
  4. Nyt tuli nälkä. Onneksi kaupungissa on kreikkalainen ravintola, hyvä sellainen! Mutt akukkia ei pukkaa samaan malliin joka kolosta ja nurkasta, ei ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnon kreikkalaista ravintolaa ei ole lähimainkaan, mutta nyt onkin jo kotoiset kokkaukset vallalla. Nyt kun tippaleipien teosta on päästy, niin tavallinen kalasoppa maistuu hyvältä!
      Kyllä nyt alkaa kukkaa pukata pikkuhiljaa - sen verran vappu kasteli, että väkisinkin vihertää :)

      Poista
  5. Hei vaan paparatsi! karehtien katselin kuviasi ja sitä energiaakin, mikä jutuistasi huokuu!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui hai, taisi viedä kaiken energian tuo reissu :) - nollaantui niin hyvin, ettei idean poikaset liiku suuntaan ei toiseen :) Nyt oon vain pihapuuhastellut ja mummoillut sen mitä töiltä oon ehtinyt :)

      Poista