25.4.2013

Egyptin ihmeitä


Pitkäaikaisesta haaveesta nähdä pyramidit tuli vihdoinkin totta!


Taivas: Ensinäkymä n. 12 km korkeudesta - siellä ne ovat... :)
Kairo: Ensinäkymä maan pinnalta - siellä ne todellakin ovat! Oi onnea, tätä mä oon odottanut jo liki - noh, muutamia vuosia :) Ja kolmas kerta toden sanoi - todellakin!!!
Suurin Kheops takana, Khefren etualalla. Pienin Mykerinos jäänyt kuvan ulkopuolelle...? On sekin jossain kuvassa...
Kheops, korkeutta 139 m. Sinne kiipesin muutamia kivipaaseja ylöspäin, mutta hautaan en mennyt selkä kyyryssä - ajatus ahdisti jo etukäteen :(
Sfinksi ja nenän arvoitus -> nenän katoamiseen sisältyy (ainakin) kaksi tarinaa:
joko Napoleon tykitti sitä tämän löytäessään tai paikalliset maatyöläiset testasivat Sfinksin jumalallisuuden nakertamalla nenää, joka ei vuotanut, eikä muutakaan, ja näin menetti jumalallisuutensa...
Luxor: Karnakin temppelin ylväitä pylväitä. Täällä oli paljon ihmeteltävää - ja kuvia on vaikka ja kuinka - paljon siis :)Luxor: Karnakin temppelialueella on myös skarabeelle omistettu veistos.
Skarabee on muinaisegyptiläinen amuletti, joka oli egyptiläisille elämän symboli ja se omistettiin auringonjumala Ra:lle.
Kuvassa ihmiset kiertää skarabeeta, ja tarina kertoo, että kiertämällä tätä vastapäivään sai onnea niin, että riitti. Kolmestihan se piti meiksienkin kiertää, ja ukot kiersi perässä - eivät uskaltaneet jättää tarjolla olevaa tuuria käyttämättä :)
Luxor: Niilin ylityksen kohteena oli Kuninkaiden laakso. Niilikin oli tällä kohtaa siisti ja kaunis.
Venhettä vei - kukas muukaan kuin Ahmed :) Mohammed tai Ahmed kun on yleisin nimi Egyptissä.

Kuninkaiden laaksossa ei saanut kuvata...
Pääsylippuun sis. käynti kolmessa hautakammiossa, ja lisämaksusta pääsi moikkaamaan Tutankhamonin muumiota - ja mehän käytiin.
Laskeutuminen hautoihin oli helppokulkuista, mutta yksi hautakammio laskeutui melko alas, ja sieltä ylösrappuaminen paluumatkalla vaati pienen paussin  meiltä kaikilta :)

Luxor/Deir el-Bahari: Naisfaarao Hatshepsutinin kuolintemppeli.
Paikalla on ikävät muistot vuodelta 1997, kun miliisiterroristit hyökkäsivät turistien kimppuun...
Egyptin turismi tyssäsi siihen hetkeksi aikaa.
Ihmetystä herätti seikka, ettei paikalla ollut muistomerkkiä ko. tapahtumasta.


Majapaikka (Three Corners) Sunny Beach Hurghadassa. Hiekalle rakennettuja lomaparatiiseja riitti, ja lisää rakennettiin. Kaunis ja siisti paikka, tosin melko erillään keskuksista (taksilla pääsi) ja kaukana Egyptin arkitodellisuudesta.

2 kommenttia: