29.10.2018

Lokakuun kuvalataukset



...Londonista, kässämessuista, syyslomalaisista...
Vaan olipas vaikea valikoida kuvia kun harvakseltaan niitä siirtelee talteen ja alkaa koostaa jutun juurta. Selätän vaikean kuvakoosteilla :D


London 1.-5.10.

Meidän tyttökerholla oli reissuajatukset mielessä taas keväällä ja nyt päädyimme Lontooseen, koska onpahan jäänyt käymättä kolmella viidestä. Yksi kerholainen ei lähtenyt matkaan (on joskus asunut tuolla), joten neljään naiseen reissattiin; ensin lento Vaasasta Helsinkiin ja sieltä Lontooseen. Finski vei ja toi.




Lontoota ilmasta - Thames-joki erottuu hyvin.
Ja säät suosivat - oli todella hyvät kelit koko viikon ajan.



Yksi vinkki heti alkuun, jos Lontooseen aiot.

Heti Heathrow´n kentälle laskeuduttuamme suuntasimme Visitor-tiskille,
josta ostimme Oyster-kortit, jolla pääsee liikkumaan julkisilla ja säästää 50 % lippujen hinnoissa vrt. käteismaksuun.

Käyttöoikeus ladattiin 1.-5.10. ajalle ja se maksoi tälle ajalle 30,- puntaa + 5,- pantti kortista, jonka voi joko palauttaa lähtiessään (ja saa sen 5,- takaisin) tai tallettaa ja ladata ensi kerralla uusiksi.
Tuo 5.10. jäi meiltä käyttämättä kun lähtiessä mentiin kentälle taksilla. Onneksi varattiin se taksi edellisiltana, koska tubit ja subit olivat lakossa just silloin! Tullessa kentältä Bloomsburyyn hotellin liki mentiin iltamyöhällä metrolla (liki kun oli kortin ostettuamme) ja se oli - noh, kokemus, mutta ei kiitos ehkä matkalaukun kanssa täpötäydessä metrossa :D

Ja olipa helppoa tulla ja mennä kun vaan heilautti korttia esim. kaksikerrosbussien keltaisen lukijan edessä ja hyppäsi kyyttiin (yläkertaan tietty). Eikä tosiaan tarvinnut olla käteistä kaivamassa koko ajan.

Oyster-kortteja voi ostaa monista paikoista ja käyttää seuraavissa:
    
Lontoon metro (putki)
    
Overground ja National Rail junat Lontoossa
    
Lontoon bussit
    
Etelä-Lontoon raitiovaunut
    
Docklands Light Railway (DLR)
    
Thames-köysirata (Emirates Air Line)



Tiistai oli kylttyyripäivä



British Museum. Katsastettiin mm. Egypti-, Assyria-, Kreikka-osastot.

Iltapäivällä otettiin haltuun bussireitti (nro 10), jolla päästiin Lontoon ytimeen, eli tehtiin tavallaan sightseeing-kierros, koska kaksikerrosbussin yläkerran etupenkeistä todellakin näki missä mentiin. Seuraavalla kerralla olikin tosi helppo mennä kun tiesi jo missä jäädä pois, kun kohde oli selvillä.




Illalla eläydyttiin Oopperan kummitus -musikaalin pyörteisiin <3
The Phantom of the Opera Her Majesty´s Theatressa.

The Phantom of the Opera | London Trailer 2018

Kolmisen vuotta sitten Suomen Kansallisoopperan produktio Oopperan kummituksesta oli upea, mutta kyllä tämä esitys alkuperäisessä ympäristössä nostatti ihokarvat tappiin!
Huikea esitys, odotus palkittiin. Kiitos ja Thank´s a LOT! 

Onhan tätä esitetty kyseisessä teatterissa jo vuodesta 1986, että kyllä muutama muukin meidän lisäksi tästä tykkää :) Nytkin oli teatterin kaikki kerrokset täynnä yleisöä.



Keskiviikkona ja torstaina 3.-4.10. shoppailua ja kuninkaallisia ja Camdenia ja ja ja...


Noin yleisesti ottaen joulu teki jo voimallisesti tuloaan. Muun muassa pubeissa oli ennakkoilmoituksia paikkavarauksista.
Ja koska olihan se pakko piipahtaa Harrods´llakin ihmettelemässä, niin kas, jouluahan oli sielläkin ihan jo reilusti.



Oli maineensa mukainen fiini tavaratalo. Asiakkaina oli enimmäkseen reilusti botoksilla huulensa turvottaneita rahakkaan oloisia teinejä sekä arabinaisia burkhoissaan - Louis Vuittonin ja Cuccin kasseja kanniskelivat, vanhat Vuittonit ja Cuccit käsivarsillaan... :D Aasialaiset asiakkaat olivat myös hyvin edustettuina, mutta ilman Vuittoneita ja Cucceja.

Merkilliset laukut yms. olivat kyllä saaneet mukavasti neliöitä ympärilleen, ei ole heti toinen veska nyhjäämässä kyljessä kiinni :)
Samoin oli aikoinaan, kun Roomassa eksyttiin :o Cuccin liikkeeseen, tosin siellä oli ns. etuvartijat etuovella ja sen jälkeen spessuyksilöllistä palvelua. Emme sitten kuitenkaan ostaneet ystävättäreni kanssa n. 400,- eken kukkaroa, mutta me "madamet" saimme käyntikortit myyjältä, erittäin ystävällisen palvelun ja kehoituksen tulla takaisin... Olisiko ollut prossapalkalla... hmm... Noh, kokemus sekin, ja muistui mieleeni just nyt :D

Harrods´lla ei kuulemma tavislontoolaiset käykään.


Bloomsburyn paikkeilla hoksattiin jossakin ikkunassa Harrods´n juliste, jossa Diana oli "Maija Poppasena kertomassa" lapsenlapsilleen mottoaan (jota on sanonut pojilleen):
"You can be as naughty as you want, just don't get caught"
"Voit olla juuri niin tuhma kuin haluat, kunhan et jää kiinni" :o

Jotenkin koskettava tuo juliste - olisi varmasti ollut hauska mummi.




Kensingtonin palatsi.
Dianan entisessä kotipalatsissa oli kaunis puutarha ja ympäristö kaikkineen.
Ja reilun kokoinen matkamuistomyymälä. Kuninkaalliset ovat kyllä kaupallistaneet itsensä perin juurin.




Ja tietty käväistiin muiden uteliaiden tapaan katsastamassa oliko Ellu kotona. Lippu oli paikallaan, tosin kovin salkoonsa kietoutuneena.

Buckinhamin palatsia vartioivat jalkamiehet, Foot Guards karhunnahkalakkeineen (bearskin) tekivät tarkkaan suunnitellun jaloittelun just kun tulimme portille.






Peruslontoolaisia telefoonikoppeja oli ihan joka puolella, ja kyllä niissä joku näytti joskus jotakin puhuvankin, luuriin siis :D.
Pallot ilmassa (kadun yläpuolella) ovat jouluvaloja, joita aseteltiin paikoilleen Oxford Streetillä.
Big Ben seisautettiin vuosi sitten neljäksi vuodeksi, eli kolmen vuoden kuluttua on taas kello näyttämässä aikaa. Big Benin pidike Elisabetin torni, Elizabeth Tower, oli tukevasti paketoitu restauroinnin ajaksi. Houses of Parliament, Westminster taustalla.
Bobbyt olivat ratsailla Hyde Parkin kulmilla.


Hyde Parkista tuli mieleen, että Lontoossa oli kiitettävästi kauniita viher- ja puistoalueita, mm. Tavistockin pieni puisto, Kensingtonin alue on iso, mutta suurin tietty on Hyde Park.

Kensington Garden.





Camdenissa käytiin markkinoilla, ja siellä oli myös paikalliset käsityömessut.
Ja olipa paljon putiikkeja pienellä alueella, n. 3000 kpl. Huh.

Ostoksia tehtiin kaiken kaikkiaan maltillisesti. Tosin ydinkeskustan merkkituotteiden outletissä TK Maxx´ssa olisi voinut lähteä lapasesta, jos olisi ollut kantaja mukana :D
Muutoin Lontoo ei ole mikään edullinen paikka, että sen suhteen on se ja sama mistä tarvitsemansa ostaa.
Yleisesti ottaen kannattaa tutustua netissä etukäteen matkakohteeseen, vinkkejä on tarjolla kyllä.




Kulinaristisiin elämyksiin ei panostettu juurikaan - usein huomattiin vasta myöhään iltapäivällä, että jaa, pitäiskö käydä syömässä. Hotellin aamupalalla pötki pitkälle.
Pakollinen fish&ships pupiluntsi tietty käytiin kokemassa ydinkeskustan Trafalgar Squaren liki (siellä sai gluteenittomankin version!), mutta paras ruoka oli Chinatownin kiinalaisessa :D
Paikallinen gin&tonic virkisti, ja irish coffee myös meni välipalasta :D




Lontoossa oli helppo kulkea - vähänkin kun tiesi, minne aikoi, niin kyllä julkisilla pääsi joka paikkaan. Kaksikerrosbussien 10-linja tuli tutuksi, koska sillä pääsi suoraan keskustaan Oxford Streetille, Kensingtoniin jne.
Lontoon mustilla takseilla taidettiin mennä vain pari kertaa.

Me yövyimme hotelli Tavistock´ssa Tavistock Squaren vieressä, joka taas on lähellä Russel Squarea Bloomsburyssä. British Museum mm. oli ihan kulmilla. Ja bussit kulkivat huudeilla vartin välein.

Ja vielä kehun Finnairin uutta Airbus 350 -lentsikkaa, jolla teimme paluulennon Helsinkiin; olipa hieno, vaalea, raikas ja siisti. Jokaisella, jolla oli selkänoja edessään, oli mahdollisuus katsoa esim. oma valitsema elokuva selkänojassa olevalta näytöltä :) Minä katsoin Me before you <3 Tosin loput elokuvasta hipaisin vähän nopeutettuna, kun Helsinki alkoi häämöttää - tällä kertaa turhan nopeasti :D

Lähtö Heathrow´sta oli tunnin myöhässä ja siksipä askellettiin Hki-Vantaalla melko reippaasti, että ehdittiin Vaasan koneeseen - ja viimeisenä sisään. Ja siitä taas johtui, että matkalaukut tulivat taksilla perässä, samana iltana tosin.

Tässä siis pintaraapaisu Lontoon reissusta, ei muutamassa päivässä paljoa ehdi.
Tuonne pitää kyllä mennä joskus uudelleen, kotoisa kaupunki ja helppoa kun puhuvat oikeaa englantia :D :D Ja niiiiin paljon jäi näkemättä. Tuli tunne, että pieninä paloina saanee kyllä Lontoonkin haltuunsa jos tuolla useasti kävisi.


------------------------------------


Kotiin kun päästiin niin heti lauantaina singahdettiin tyttären kanssa Seinäjoen käsityömessuille!


Monenmoista oli tarjolla Seinäjoellakin. Tytär kolusi kangasmyyjät ja joitakin kangaspaloja lähti mukaankin.


------------------------------------



Syyslomaviikolla meille tuli hupulaisia, kun pikkuväki vanhempineen yöpyi meillä matkalla Ouluun ja taas Oulusta palattuaan - ehdittiin ulkoilla ja jos jotakin hyvässä syyssäässä <3
Aamuvirkkuja muksuja, olivat ensimmäisinä aamupalallakin <3


------------------------------------


Kyllä sitä joskus mahtuu yhteen kuukauteeen vaikka ja mitä. Ilmankos tässä ei oikein ole ehtinyt tietsikalla istua :D Tuntuu, että just alkoi lokakuu ja oltiin lähdössä reissuun ja nyt on menossa jo kuukauden viimeiset päivät!

Viikonloppuna käytiinkin juhlistamassa ennakkoon tyttären tämän päiväisiä synttäreitä! Onnea Maikkuliini <3


Vein synttäreille omenamutakakun. Tämä oli jo kolmas kakku, minkä olen leiponut lokakuun aikana. Kovasti ovat eri tahot tykästyneet kakkuun - hittiainesta, pääsi mun ja muidenkin suosikkilistalle. Ohjeen mukaista sokerimäärää olen kyllä vähentänyt  reilun 1 dl verran - testattu on ja vähennyksellä ei ole vaikutusta lopputulokseen.

Ohjeen hoksasin Sarin kotona -blogista:
https://sarinkotona.blogspot.com/2018/09/omenamutakakku.html

Omenamutakakkua olen kypsentänyt sekä ohjeen mukaisella että hieman pidemmällä paistoajoilla - mutaisempi eli kosteampi tulee siis lyhyellä paistoajalla.


Ja hirvenmetsästyskausikin alkoi lokakuun toisena viikonloppuna. Mieshenkilö sihtasi vasan nurin (ja emänkin), joten sain vasanmaksapihvejä - rapsakoiksi paistettuna nam.
Kyllä nyt hemoglobiiniarvot noussee ja väsy väistynee :)
Eli täällä ollaan, mutta hitaampana kuin ennen :D






18 kommenttia:

  1. Huh, mulla tuli ihan hiki! Lontoossa olin hyvin, hyvin kauan sitten au pairina. Suoraan umpimetsästä isoon sityyn. Oli siinä ihmettelemistä ja näkyy olevan edelleenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei näillä "helteillä" enää hikoile :)
      Niin, varmasti on Londoni muuttunut hieman niistä ajoista. Mutta perstuntuma on vissisti :D

      Poista
    2. Nyt vasta keskityin nuihin hupulaisiin. Onko aika tosiaan mennyt niin paljon eteenpäin, että tyttökin on jo noin iso? Vastahan me tavattiin...

      Poista
    3. No niinpä! Kyllä tämä ajankulu näkyy eniten tässä pikkuväessä!
      Kyllä niistä treffeistäkin on jo vähän aikaa kulunut. Koskahan onkaan seuraavat... :)

      Poista
  2. Onpa sinulla ollut mahtava lokakuu. Lontoo on taatusti elämyksellinen ja upea kaupunki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei voi moittia tätä lokakuuta tylsäksi :D
      Elämyksiä on nyt hetkeksi aikaa plakkarissa :)

      Poista
  3. Iki-ihana Lontoo!
    Mies palasi tänään kotiin pitkältä työmatkalta ja heti ehdotti meille nopeaa Lontoon reissua! =D
    Ehkä kuitenkin rauhoitumme kotona kun vihdoin on perhe yhdessä.
    Lontoossa olen käynyt vissiin neljä kertaa...jos oikein muistan!

    Hienoja muistoja ja kuvia lomareissulta oletkin ottanut.

    Viehättävää pyhä-viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en ihmettele, että olet Lontoossa käynyt jo useamman kerran! Niin oli kotoisan oloinen kaupunki, vaikka miljoonakaupunki onkin, tätä ihmeteltiinkin. Ja siksikin tuli tunne, että tuollahan voisi piipahdella tämän tästä :)
      Ihana ehdotus lennähtää sinne noin vain, vaan onhan se perhevkl myös ihanaa.
      Hyvää pyhäinpäivävkl:a sinnekin :)

      Poista
  4. Lontoo <3 Melkoisen tapahtumarikas lokakuu sinulle ollut. Ihania kuvia olet napsinut kuukauden varrelta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä - Lontoo <3
      Kiitos, harvoin koko kuukausi on näin mukava ollutkaan, ja kuvia on tullut kyllä napsittua :)

      Poista
  5. Liisan kotona4.11.2018 klo 16.46

    Oi että tuli Lontooseen ikävä. Siellä on tullut muutamia kertoja käytyä ja se lukeutuukin meidän kaupunkikohteistamme suosikkeihimme. Aina siellä on uutta nähtävää, vaikka kuinka usein kävisi. Harrodsilla on aina pakko käydä, vaikka ei sieltä juuri muuta ostakaan kuin jonkun joulukoristeen. Harmittaa kovasti, ettei tullut ehdittyä Seinäjoelle lainkaan. Ehkä ensivuonna. Muuten onko teillä suunnitelmia Kanarialle ensi vuonna? Me lähdetään samaan aikaan kuin viime vuonna. Jos olette lähdössä, niin informoi minua. Mukavaa sunnuntaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en ihmettele, että suosikkikohde on - taisi tulla munkin yhdeksi uusintakäyntikohteeksi :) Ja kuinka ollakaan, joulupallon ostin minäkin Harrodsilta :D
      Tjaa-a, eipä ole nyt niin pitkälle mietinnät matkailuasioissa tällä erää, kohdettakin vasta tuumaillaan, että minneköhän, ja koska... Se tammikuinen Kanarian käynti oli puhdas sattuma, että kahdesti perättäin samaan paikkaan :) Mutta toki infoilen, jos syystä jos mistä sinne taas! Mutta ehkäpä joku toinen vuosi tulevaisuudessa.

      Poista
  6. Oijoi, matkakuume nousi huippuunsa, onneksi on lentoliput Lontooseen varattuna jo viikon päähän. Ihana, ihana kaupunki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, taitaa tällä erää olla matkapakaasit jo pakattuna siellä. Ihanaa Londonia sinne. Tykästyin kaupunkiin kyllä <3

      Poista
  7. Oi, onpa teillä ollut ihana Lontoon reissu. Monissa samoissa paikoissa kävin minäkin kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lontoo oli kyllä kiva ❤️
      Ja olen lukenut innolla sun Englanninreissupostauksia, eli paljon on vielä meiksillä näkemättä 😄

      Poista
  8. Lontoo,etenkin British museum,olisi kyllä kiinnostava...ihanat kuvat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä British museum(kin) oli mallikas kohde, kaikkea emme edes yrittäneet urakoida käyntimme aikana. Ehkä toiste sitten lisää 😬

      Poista