21.12.2017

Hyvä Tuomas joulun tuopi






Sieltä se tulla jollottaa, tasaisen varmasti - joulu <3.
Tänään 21.12. onkin jo Tuomaan päivä.
"Tule meille Tuomas-kulta, tuoppa joulu tullessas, oluttynnyri olallas, piimäjuusto pivossas".

Olen jo aikoja sitten todennut, että jahka ensin päästään pyhäinpäivään, niin sitten heti on isänpäivä ja siitä ei ole kuin pyrähdys itsenäisyyspäivään - ja heti perään tupsahtaa joulu. Näin se menee joka vuosi :)
Ja tänään on myös talvipäivänseisaus - siis huomenna alkaa päivä pidetä!

Tuossa aloituskuvan raamien keskellä on vanha Tuomaan ristiksi nimetty - tosin tämän tekijä on ottanut taiteellisia vapauksia vuoleskellessaan... :) Siitä ei ole tietoa, koska risti on tehty, mutta tekijä oli syntynyt 1906.


Joulusuunnitelmat ovat selvillä: saadaan kokoontua koko perheen (tytär perheineen, mun vanhemmat, veli) voimin ja minä ynnä mieshenkilöni vastaamme aaton jouluruokailusta.
Äitini tuo tekemänsä perinteiset kotikaljan, maksalaatikon sekä gluteenitonta joululimppua.


Gluteenitonta leipää tosin tein itsekin, kun silmiini sattui sopiva (lue: helppo) ohje... :)
Saaristolaisleivän nimellä on ohjeessa, mutta sehän vain passaa joulupöytäänkin.

Saaristolaisleipä - gluteeniton


Onnistui hyvin ja hyvältä maistuu. Ohje löytyy täältä:
https://torkkujajanokkosia.com/emmiliia/2015/05/16/gluteeniton-saaristolaisleipa


Luumukakku - gluteeniton 

Tekaisin myös luumukakun - kätevään pakkaseen mahtuvaan pitkulaiseen kertakäyttövuokaan.



Hyvä ohje ja helppo tehdä.
Ohjeen nappasin täältä:

Ohjeesta poiketen keitin pehmeät luumut soseeksi (jätin myös sattumia) ja vaihdoin vain jauhot gluteenittomiksi eli Viljatuotteen vaaleaan jauhoseokseen.
Tilasin just tuota jauhoa pari 5 kg pussia tuolta Viljatuotteelta. Toisen pussin annan äidilleni, jolla on vilja-allergia eli kaiken pitää olla luontaisesti gluteenitonta.
Huom. Joillekin keliaakikoille saattaa sopia kaurakin (ei kaikille), mutta parempi on pelata varman päälle ja käyttää kaikille sekä keliaakikoille että vilja-allergikoille täysin gluteenivapaita jauhoja.


Marinoidut punasipulit


Ja joulupöytään tulee myös marinoituja punasipuleita, koska sellaisia osui maisteltavaksi pitkästä aikaa eräässä pikkujouluruokailussa.
Kokeilin ensin pienet satsit paria ohjetta ja sitten vielä kahta muutakin.
Päädyin lopuksi tekemään kahta makuraadin (mieshenkilö ja minä) arvioinnin jälkeen näiden ohjeiden perusteella:

Ensimmäinen (oma suosikkini):
https://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/marinoitu-punasipuli

Ainekset:
2 punasipulia
0.5 dl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria
muutama mustapippuri (itse laitoin mustapippurirouhetta muutaman kierroksen)
0.5 tl suolaa
1 dl öljyä (itse laitoin vajaan dl, oliiviöljyä)
   
Valmistusohje
1.
Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
Kiehauta etikka, sokeri, pippurit ja suola.
Lisää joukkoon punasipulit.
Kiehauta.
2.
Anna jäähtyä ja lisää öljy.
Jäähdytä.

Ja se toinen ohje (mieshenkilön suosikki):
http://sillasipuli.blogspot.fi/2011/08/marinoitu-punasipuli.html

(Tämän ohjeen puolitin)
4 punasipulia
½ dl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 dl sokeria (puolikas annos 0,5 dl, mutta tähän laitoin vain n. 3 rkl)
suolaa ja mustapippuria

Kuori sipulit. Leikkaa sipulit mahdollisimman ohuiksi renkaiksi mandoliinilla tai veitsellä. Yhdistä muiden ainesten kanssa ja jätä marinoitumaan huoneen lämpöön tunniksi. 
Mausta suolalla ja pippurilla (lisäsin nämä kaikki kerralla muiden ainesten kanssa). 

Psssst. Tämä on myös hyvä lahjavinkki - vielä ehtii!


Joululaatikoita valmistan huomenna valmissoseista, mutta koko perheen suosikin imelletyn perunalaatikon teen aasta alkaen äidin ja mumman just tarkalla ohjeella: keitä perunat suolattomassa vedessä, kuori kuumina jne... :D



Viikkoa ennen joulua käytimme viimejouluisen lahjakorttimme (:D): "Romanttinen illallinen kahdelle" - lovely <3
Lahjakorttia ei voikaan käyttää missä tahansa, mutta onneksemme yhtenä vaihtoehtona oli Uppalan Kartano Seinäjoella - tämä oli jo aiemmin hyväksi ruokapaikaksi testattu. 
Sinne siis aktivoin netissä etukäteen tämän saamamme lahjakortin - http://www.gift4you.fi/



Maukasta oli kolmen ruokalajin fiininpuoleinen illallinen. Alkuun tuli ekstrana myös paljoa lupaava keittiön tervehdys - amuse bouche.
Ja kun ajoissa olimme ruokailuasialla, niin koukattiin ex-tempore Seinäjoen Kaupunginteatterin kautta ja saimmekin vielä mattimyöhäisinä paikat "Yksi mies, kaksi pomoa" -farssiin. Janne Kataja pääroolissa nauratti yleisöä yleisön kustannuksella - ja se nauratti kyllä...



Vähän joulutuunauksia yms.


Osan joululahjoista olen paketoinut valmiisiin, mutta tuunattuihin lahjapaketteihin.
Nyt syksyllä lakkautetuissa Seppälän liikkeissä lahjoittivat loppuunmyynneissään samalla pois kaiken mainos- ja pakettimateriaalinsa. 
Ja, noh, niitä valmispaketteja otin mukaani muutamia (mitä kehtasin).
Vähällä vaivalla peittyi liikkeen logo; näkyvimmät tussilla suttaamalla ja päälle tarrateippiä ja isompiin paketteihin liimailin paperisuikaletta logon päälle. 
Näitä tuunauksia olen toki tehnyt ennenkin - olen jemmannut hyvät valmiit kartonkipaketit ja tuunannut ne uudelleen käyttöön peittämällä liikkeen logon tavalla tai toisella :D. Ja ne ryynipaketit yms. uuskuoseillaan ovat aina sopivia.
Kierrätystä, kierrätystä - vähällä vaivalla.
Lahjan saajien tiedän kierrättäneen paketin edelleenkin. Sepä vasta onkin hyvä asia.


Sitten kierrätin yhden kirjan hetken inspiraatiosta ja joskus nähdyn muistikuvan mukaan... 
Kirja leikkelöityi ensin näin:

...eli viiden sivun suikaleisiin leveydeltään 2 cm ja ne pituudeltaan: 1 täyspitkä ja kolme seuraavaa kaksin kappalein 1 cm aina edellistä lyhyempi.


Niputin leikkelöidyt suikaleet ensin "nykynuppineulanipseillä" ja sitten kokosin kuvion ja niputin sen pyykkipojalla. Näin koostettujen päädyt oli hyvä liimata kasaan. Muuten se ei olisi onnistunutkaan... olisivat olleet levällään kuin ne ns. "Jokisen eväät" :D

Lopputulos on tällainen:

Naturelli ja "kultaistettu" :)
Mistä lie nettimaailman selauksista on tuo mielikuva näihin tullut... Alkuperäinen malli oli kyllä mielestäni runsaampi... Ei voi muistaa tarkkaan :D
Suihkauttelin rustiikisti kultaspraytä, lisäsin näihin kultaliimakimalletta ja vähän helmiä...
Kolme kappaletta tein, ja kyllä siinä yksi kirja meni - kun jätin piirroskuvasivut leikkelemättä.



Mutta nyt on aika laittaa blogi joulupaussille ja keskittyä olennaiseen :)
Hyvää joulunaikaa just sulle <3







12 kommenttia:

  1. Voi miten ihania kuvia♥ Nam..mitä herkkuja! ei millään malttaisi odottaa että pääsisi jo jouluruokia maistelemaan:) Tuosta kirjasta tulikin aivan upeita koristeita! Ihanaa ja tunnelmallista joulun aikaa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - ja eipä mene enää kauaa kun saa levittää pellavaliinat esille ja kattaa pöydän 😍 Hyvää joulua 🎄

      Poista
  2. Upeita leivonnaisia. Tykkään myös saaristolaisleivästä, mutta taidan mennä siitä, mistä aita on matalin ja ostaa valmiit aineet ja sekoittaa ja heittää uuniin. Tuota punasipulijuttua taidankin kokeilla, kun löytyy aineksetkin valmiina. Tuo pakettien kierrätys on kyllä ihan parasta :) Hienoja koristeita sait kirjasta ja noitahan voisi tehdä myös vaikka wc-paperirullista. Hyvää joulua sinulle ja läheisillesi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos. Valmisaineksista saa kyllä nykyään monenmoista - gluteenittomia vähempi. Valmiina Maalahden limppu on ihan parasta.
      Punasipulien marinoinnissa ei kauaa mene - siksipä niitä testailinkin 👍🏻
      Hyvää joulua sinne myös 🎄

      Poista
  3. Ihania herkkuja olet tehnyt!
    Tuo luumukakku on niin hyvää. Täytyykin joskus kokeilla itse keittää luumut.
    Saaristolaisleipä on hyvää. Itse en ole koskaan tehnyt.
    Kauniit tuunatut lahjapaketit!

    Me vietetään isän luona aatto.
    Erinlainen joulu tänä vuonna, kun äitiä ei enää ole.

    Hyvää joulun odotusta sinulle!❤️❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😃
      Tuolla luumukakkuohjeella pitäisi kokeilla muutakin kuin luumuja - hyvä ohje on 👍🏻
      Voi sentään, arvatenkin joulussanne on haikeutta <3
      Hyvää joulua!

      Poista
  4. Saaristolaisleipä on parasta mitä tiedän.. luumukakku kuulostaa myös hyvälle. Upeita paketteja ja kauniita koristeita olet tehnyt. Tunnelmallista joulunaikaa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😃
      Rymättylän Herran kukkaron saaristolaisleipää olen joskus myös tehnyt 👍🏻
      Hyvää joulua 🎄

      Poista
  5. Mahtavat leivonnaiset, nam. Saaristolaisleipä on tosi hyvää, tykkään. Sain kummipoikani vaimon leipoman leivän joulutervehdykseksi. Kyllä on hyvää. Puolikas meni ihan maistellessa. Samoon kivat askartelut sulla. Iloista joulua ja halaus Kaisalta

    VastaaPoista
  6. Kiitos. Saaristolaisleivät (sekä tavis että gluteeniton) ovat syötynä 😃
    Hyvää Tapaninpäivää! 🎄

    VastaaPoista
  7. Vau, mitä herkkuja. Mukavaa tapaninpäivää, Väkertäjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulun jälkeinen kiitos 😃🎄
      Mukavia välipäiviä 👍🏻

      Poista