3.8.2012

Pohjalaisia perinnesukkia -vihkonen on ilmestynyt!



...joka on kooste pohjalaisista perinne-/pitäjäsukista.

Idean muhinta alkoi sukankutojan, eli äitini ajatuksissa hänen etsiessään lisää perinne-/pitäjäsukkamalleja, joita ei löytynyt tallennettuna missään muodossa - päinvastoin kävi ilmi, että mallit ja ohjeet siirtyvät lähinnä vain tekijältä tekijälle.

Ajatus koostaa talteen kaikki hänen tiedossaan olevat perinne-/pitäjäsukkamallit sai siivet alleen siinä vaiheessa kun hän ilmaisi ajatuksensa meille muillekin. Ja näin ajatus siirtyi minun mieleeni muhimaan ulkoasullisen taiton osalta ja minä siirsin ajatusta kuvaamisesta taas tyttäreni mieleen... 

Näin projekti eteni:
- äitini teki päätyön, eli kutoi kaikki tiedossaan olevat mallit sukiksi, punnitsi kuhunkin sukkamalliin käytettävät langat ja kirjoitti ohjeet 
- minä suunnittelin asettelua ja ulkoasua, kirjoitin puhtaaksi ohjeet ja tein sivupohjat valmiiksi
- äitini kanssa mietimme saatesanat ja julkaisujärjestyksen
- tyttäreni toimi hovikuvaajana siinä vaiheessa kun KAIKKI sukat olivat valmiina; etsittiin ja koekuvattiin sopivaa kuvausympäristöä, jossa kuvata sukat niin yksitellen kuin yhdessä kansikuvaksi (kanteen pääsi isän ohrapelto).
- seuraavaksi käsittelin ja säädin kuvat painokelpoisiksi, asettelin ne sivuille ja hienosäädin (ja hienosäädin ja...) kunnes taitto oli mielestäni ok (näissä taittohommissa pitää vaan osata lopettaa se säätäminen jossakin kohtaa, en olisi koskaan saanut töissäkään mitään painokoneelle asti, jos ei olisi ollut tyytyväinen työhönsä).
- lopuksi oikoluimme äidin kanssa vedokset
- tarjouksia painatuksesta pyysin neljältä eri painolta (yksi ei vaivautunut vastaamaan lainkaan). Lopulta tyttäreni ehdotti vielä yhtä painoa, jonka valitsimme, ja hyvä valinta olikin: Kirjapaino Prodo, Vaasasta.
-----------------

Julkaisun virallinen ensiesittely oli 11.-12.8.2012 Isonkyrön 1700-luvun markkinoilla.
.
Jatkuvasti vihkosta saa mm. suoraan tekijältä, spostios.: st.erkkila(at)gmail.com
Lisäksi vihkosta voi tiedustella Taito Etelä-Pohjanmaan käsityömyymälöistä, mm. Isonkyrön Villavintiltä, Seinäjoen Rustoopuorista ja Lapuan Taito-Paukusta.

Sivuaukeama
Vihkosessa olevat sukat: perussukka, Jussi-sukka, Körtti-sukka (Isonkyrön Herättäjäjuhlasukka v. 2012), Alahärmä, Isokyrö, Kauhava, Laihia, Lapua, Lohtaja, Nurmo x 2, Vähäkyrö, Ylihärmä ja Ylistaro. 
Triviaalitietoa: Alahärmän ja Nurmon sukka on samoilla raidoituksilla ilmeisimminkin siksi, 
että aikoinaan näillä pitäjillä on ollut sama kirkonrakentaja Hakola.

13 kommenttia:

  1. Kyllä on hyvä juttu notta nähärän vaivaa perintehien säilyttämiseksi. Ritva Korpi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, välitän viestiä tekijälle (=äiteelle) :)

      Poista
  2. Olen itse harmitellut samaa. Ihanaa, että edes pohjalaiset sukat on kirjattu ylös. Vielä kun saisi ne muut. :) Kiitokset äidillesi. Minkä hintainen ohjekirja on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vien kiitokset perille. Vihkosen hinta on 8,- + toimituskulut, eli kympillä kolahtaa perille postilaatikkoon :)

      Poista
  3. Voi olla, notta yllättäen tulee tästä vihosta paljon tilauksia, kun Facebook-ryhmässä Voihan villasukka! siitä innostuttiin. Sosiaalinen media ku on niin nopiaa... =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netti on kyllä yksi nopeimmista tiedonsaantikanavista nykyaikana, on facebookin eri ryhmät ja lankamerkkien keskustelupalstat yms. :)

      Poista
  4. Ihan mukava juttu, muttta miksi Kauhavan sukan ohje puuttuu. Eihän mulla tiatysti oo miitää Suuri
    Käsityölehti 11-12/2008 lehteä. Miksi näin. Olisin ollut kiinnostunut just siitä mallista tiätenkin, kaikki muut olivat vain raitootettuja.
    T: KAISU


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan.
      Jos tästä sukkavihkosesta on kyse, niin kyllä siinä on Kauhava-sukaksi valitun mallin ohje (sivulla 10). Onko sinulla tiedossa joku toinenkin kauhavalainen sukkamalli, jota ei tässä ole? Ota yhteyttä vihkosen tekijään, jos sellaisesta ohjeesta on vihiä. Tiedusteluista huolimatta tällaista tietoa ei olla saatu.

      Perinne/pitäjäsukkamallit ovat näköjään olleet ennenaikaan pääosin raidoitettuja, ainakin Pohjanmaalla. Poikkeuksen tekevät (tähän saakka tietoon saaduista malleista) Ylihärmän kuviomalli, Jussi-sukka ja Nurmon uudempi malli.

      Poista
    2. Kyllä Kauhava-sukka on vihkosessa.

      Poista
  5. Miten tuon vihkosen sais tilattua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan. Nettiyhteys sinulla ilmeisesti on, joten laita tilausviestiä tuossa teksissäkin mainittuun sähköpostiosoitteeseen: st.erkkila(at)gmail.com
      Tai laita tänne yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä.

      Poista
  6. Ihanaa joulua Väkertäjä ♥

    VastaaPoista
  7. Onko kirjaa vielä saatavana

    VastaaPoista