13.8.2014

Makiaa elämää


 



 

Tänä kesänä marjat ovat saaneet luonnonmukaista makeutta yllin kyllin - aurinko on tehnyt tehtävänsä.





Eikä se kuivuuskaan ole kovin pahasti satoa pienentänyt. Kirsikkaakin pukkaa niin notta.
Mansikat on ostettuja, omasta mansikkamaasta kypsyneet on syöty samantien :)

Punaiset viinimarjat ja vadelmat odottavat jatkotoimenpiteitä, josko sen mehumaijan nostaisi framille ensi viikolla, ja keittelisi edes yhden satsin mehua - enempään ei ole kysyntää.

-------------------------------

Isonkyrön 1700-luvun markkinat

Markkinatunnelmaa oli, sää suosi (no pari kertaa sade virkisti) ja kansaa oli liikkeellä.




Mikäs se on ollessa näin jyhkeän kirkon juurella. 
Auttaa hyvinkin 1700-luvun tunnelmaan pääsyssä.

 
Jotakin olin minäkin väkertänyt äitini sukkien sekaan, vaikka juuri ne Pohjaiset perinnesukat olivat myyntikojussamme se pääasia.
Sukkavihkosillekin on yhä vain kysyntää - ja netissäkin tieto leviää (tilaukset: st.erkkila@gmail.com).















Meidän yhteinen (mieshlö ja minä) tekele juustolauta sai huomiota.
Tätä mallia on tehty ja myyty ennenkin.
Muistitaulut saivat aikoja sitten tekemäni keraamiset valkosipulin puolikkaat koristeekseen. Ja muutama sauna-kyltti syntyi kun löysin sopivan teksityypin. Valkoinen maali erottuu harmaasta.



Lauantaina Isossakyrössä oli väkeä todella runsaasti (arviolta 10 000) seuraamassa Isokyrön Vanhan kirkon alueen pappilanvainiolla käytyä Pohjan sotaan liittynyttä Napuen taistelun/Kyröön tappeluksen 300 vuotismuistopäivän (19.2.2014) ennallistamisnäytöstä, joka jäljitteli aitoa vuonna 1714 käytyä Napuen taistelua.
Näytökseen osallistui n. 350 historianharrastajaa aseineen ja tykkeineen Suomesta, Ruotsista, Ukrainasta ja Venäjältä.

Tässä "kasakat" valmistautumassa esitykseen leirissään. Ratsastajat ovat Niinisalosta.
Hevoset ovat koulutettuja, armeijan huutokaupasta ostettuja ja ovat osallistuneet näytöksiin ja elokuviin (Härmät), joissa paukkuu ja tömisee, joten tottumusta on takana.


Tositilanteessa aikoinaan oli reilusti pakkasta, metri lunta, kohtauspaikka oli joen jäällä, aseet vähäiset ja tilanteeseen epäsopivat vaatteet lumesta märät ja pakkasesta kohmettuneet.


Kovasti hanakasti lähinnä kyrönmaalaisia hävitettiin tuona päivänä 19.2.1714, 300 vuotta sitten. Ruotsin joukoista ei tuolloin paljoa apua ollut (vaikka Ruotsin vallan alla olikin), ja siksi taisto jäikin liki paikallisten varaan.
Sysisynkkää aikaa, jäljelle jääneille se oli varmasti yhtä piip! Mieti nyt, että miehesi päivät päättyvät raa´asti metriseen hankeen joen jäälle, itse joudut ryöstetyksi, lapset samaten vieraaseen maahan, naisia vietiin jalkavaimoiksi ja pakkotyöhön ja myytiin jopa kaukomaille orjiksi... Pakkanen puri, suru ja kauhu oli varmasti käsinkosketeltavaa.
Tätä sietää ajatella, vaikka jotkut sanovat, että mitä näitä vatvoa, se oli sitä aikaa se, nyt on nyt. Mutta historia on hyvä tuntea - liki tyhjästä on Pohjanmaan rannikko tuolloin noussut uudelleen. Ne tuhothan aloitettiin Pohjoisrannikolta...
Tosin, onko mikään muuttunut - tämänkaltaisia julmuuksia tapahtuu edelleenkin tässä maailmassa. Mistä lienee vallanhimo istutettu ihmismieleen?
Se tästä.

-------------------------------

Reissu, joka toteutui nopeammin kuin Iisakin kirkko

Käväästiin viikko ennen Venäjän vastatalouspakotepäätöstä Pietarissa. Risteily oli pikapäätös, ja kun Turussa jo olimme, niin sieltä ajoi nopsakkaa moottoritietä isoolle kirkolle, mistä St. Peterlinen laiva lähti seilaamaan.
Sää oli helteinen, eli juuri mainioin mahdollinen risteilylle. Illalla myöhäänkin tarkeni hihattomalla käyskennellä laivan kannella.

Pietarissa olimme puoliska päivän, ja kun laivayhtiö oli järjestänyt mainion kulkuyhteyden kaupungille, niin tottakai kävimme. "Päivä"viisumin (72 h) sai planketin täyttämällä, eli sopiva tällaiselle pikareissulle, ei tarvinnut ennalta hakea.
Iisakin kirkko tuli tutuksi niin kupolista kuin sisätiloistakin käsin. Totesin, että Iisakin kirkko on Vatikaanin Pietarin kirkkoa pienempi, yltäkyltäistä prameutta oli yhtälailla.
Kaikista komein kirkko on tietysti tuo kotipitäjän keskiaikaanen Vanha kirkko ;)



Näkymät Iisakin kirkon edustalta, kupolista ja sisältä.








Neva-joki.

















Hotelli Astoriassa kävimme juomassa - ei tsajut vaan kahvit.
Kaunis hotelli, tyylikkäästi remontoitu. Kaunis kahviastiastokin :)



Kaupungilla oli siellä täällä kauniita kukka-asetelmia.


Ja sitten seilattiin takaisin.


Hyvä reissu. Tosin mietimme jälkeenpäin, että jos reissuidea olisi tullut viikkoa myöhemmin, niin olisimmeko laittaneet itsemme "vientikieltoon" kun niitä kieltoja tuli sitten viikon kuluttua tännekin päin... :o

Mukava kesä on ollut - ja hei, sehän jatkuu vielä pitkään!


8 kommenttia:

  1. Marjoa minunkin pitäis laittaa. Punaisia viinimarjoja ja karviaisiakin on. meidän kirsikkpuu teki viime vuonna kokonaista kaksi kirsikkaa ja tänävuonna yhden:) Hienot markkinat Kyrössä. olisin sinne halunnut,mutta vointi ei antanut myöden. Mahtava myyntipöytä teillä ollut. Hieno tuo Pietarinreissukin. Mä en ymmärrä noista pakotteista,että mitä ne ketään osapuolta hyödyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kirsikoiden keruussa ei kauaa mene :)
      Kyröön markkinat ovat kyllä pitäneet pintansa, miljöö ja asusteet luovat tunnelmaa, ja käsityöläisyyttä arvostavat myös ostavat tuotteita.
      Pakoteasiat ovat kyllä hieman kaukana omasta arjesta, mediassa ne kyllä toivuvat päivittäin... Toivottavasti sopu syntyy jollakin aikavälillä.

      Poista
  2. Tosi kiva idea tuo juustolauta :) Minä en marjoja juurikaan säilö, mitä nyt vadelmaa ja tyrniä lähinnä jälkiruokiin. Kirsikkapuun istutin tänä kesänä Katsotaan antaako se mitään satoa ensikesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reikäjuusto -> juustolauta :)
      Muutama vuosi taisi mennä ennen kuin kuvan kirsikka alkoi tuottamaan satoa. Puuta en istuttanut aikoinaan niinkään kirsikoiden vuoksi vaan niiden kukkien :) Kyllä kirsikoitakin kerätään talteen, ainakin vähän.

      Poista
  3. Voi itkut...kaikki kuvat eivät aukea tai jätän sivusi auki, jos sitten (taitaa siipan kone olla pian entinen). harmittaa harmittaa...vai tuollaisia juustolautojakin, tulevat kenties kässämessuille???Hienosti kirjoitit Napuen taistelusta ja onhan se niin, että kansa, joka ei tunne historiaansa, sillä ei ole tulevaisuuttakaan!?? Koko markknat meni osaltani pipariksi, juu nou. Jäi monen montaa kojua näkemättä vaikka tiesin sen sitten harmittavan näinä melkein terveyden päivinä. Tiedätkö, että sä olet todellnen energisyyden perikuva!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eihän ne ikuisia ole nämä koneetkaan... Ota ajoissa talteen kaikki kuvat tms. mitä olet kovalevylle tallettanut, jos sattuisi hyytymään koko masiina.
      Kässämessuista ei ole mamma virkannut mitään...
      Samaa mieltä, pikkuusen on hyvä olla kuusalla entisajan tapahtumista.
      Se oli kyllä harmi se sun trukommi - ajoitus oli liki huonoin mahdollinen. Mutta onneksi vaiva on saatu hoidettua, joten älä harmittele suotta,

      Poista
  4. Voi hitsin pimpula noita sun markkinoitas. Siellä Pohjanmaalla tuntuu tapahtuvan koko ajan jotain jännää noin niin kuin käsityörintamalla. Pitäs päästä tulemaan, mutta kun ootte niin kaukana ;) Pöh, eihän matka ole mikään este, kun sais vaan aikaiseksi...

    Pietari on mun suuri rakkauteni - ollut jo vuodesta 1979, kun kaupungissa ekan kerran kävin. Se jälkeen oon ollut siellä opiskelemassa ja asumassa ja töissä eikä kaupungin viehätys oo yhtään himmennyt, oli boikotteja tai ei. Sen oon oppinut matkan varrella, että venäläisillä on aina jotain metkua mielessä, ei ne muuten niitä oiskaan. Sen kun hyväksyy, niin maailman mielenkiintoisin kansa takaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita roppakaupalla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi vuonna ensin Pohjanmaa-turnee ja se Lapin turnee sitten sen jälkeen ;) Tervetuloa samalla käynnillä Kyröön 1700-luvun markkinoille :)

      No sulla on oikein likituntumaa tuosta kaupungista kun olet asunut ja elänyt siellä!
      Kiehtova se on tuo Venäjän maa. Nuorena (n. 23-vuotiaana) olen siellä käynyt. Olin silloin töissä Kouvolassa (asuttiin Korialla muutama vuosi 80-luvulla) ja sieltä työmaalta (maatalousmyymälä) tehtiin asiakasreissuja silloiseen Leningradiin. Oli siinä meikäläisellä silmät pyöreänä :) - ainakin ekalla kerralla.

      Poista