29.10.2013

Tuubi duubi duu

Se taannoinen kuva niistä jämälangoista...



...jalostui sitten tällaiseksi tuubiksi (kaksi kierrosta kaulan ympäri)...


...virkaten.

Koukkuna oli nro 8 (!) siksi, että lopputulema on riittävän löysä (= pehmoinen). Mulla kun pakkaa tuo käsiala olla tiukemman sorttista, niin pienemmällä koukulla tuosta olisi tullut pelliä - ei niin kiva kaulalla.



Virkkasin hiirenhäntää noin 130 silmukan verran ja siitä sitten vain kiertämään kehää. Pikkuusen kattelin sävyjä ja värejä tasaisemmiksi. Välillä katkoin lankoja lyhyemmiksi, kun vastaan tuli hieman isompia jämäkeriä, joista olisi tullut vaikka kuinka monta kierrosta... Tein sitten kunnolla sen näköisen, että jämälankaiselta näyttää. Lankavahvuudet olivat kaikkea paksumpien ja ohuempien väliltä; seuraava kierros tasasi kyllä ne epätasaisuudet.

Mukavaa puuhaa, olisi tehnyt mieli säätää enemmänkin värejä, mutta sitten se olisi enempi suunnitellun oloinen (mitäs vikaa siinäkään toisaalta olisi...). Värikäs se on, mutta pakkaa olla mustanpuhuvaa tuo talvitakkiosasto, joten...

Tv:n katselun ohella virkkaus passaa mulle paremmin kuin kutominen, joten kun nyt vielä jäi jämiä, niin jos aloittais toisenkin. Ja jos jämät loppuvat kesken, niin ainahan niitä saa lisää :)

Tässä linkki ohjeeseen, miten langat saa yhdistettyä toisiinsa "näkymättömästi":
http://www.youtube.com/watch?v=-nq_7EXTWHE

Maikku lapsukaiseni: Hauskaa ikääntymispäivää today! Tahtooko hän tuubin? ;)




21.10.2013

Syksyn taitekohta




Tammi se pitää kiinni lehdistöstään, luovuttaa niitä hiljalleen lähinnä tuulen tuivertaessa - jos silloinkaan. Ison kasan sain haravoitua eilen kauniissa syyssäässä, vaan paljon on lehtiä vielä oksien otteessa. Noh, ehtiipä nuokin tuolta alas ennen kevättä...


Puu taipuu kortiksi



Näitä puunpalasia olen esitellyt aiemminkin. "Ruusujen" määrästä voi laskea syntymäpäiväsankarin iän - ja kertoa sen kympillä.


Jauhot peukalossa ja pöydällä


Täälläkin leivotaan - harvakseltaan, mutta leivotaan kuitenkin. Pääasiassa syystä, kuten nytkin eräitten kinkereitten seuraamuksena.
Muutaman vatkauskerran jälkeen pöytään framille valmistui omppupiirakka, kääretorttu, taateli-omenakakku ja voitaikinakiekurat.

Kääriksen sisusta oli sekoitus maustamattomasta ja appelsiinituorejuustosta ynnä puolukkahillosta. Tykkäsivät (ei ollut liian erikoinen).

Taatelikakkuun tuli lisäksi omenaraastetta. Mehukasta ja maukasta, ja jo viime jouluksi testattu.
http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/126475-omena-taatelikakku

Omppupiirakka. Perinteinen, paras.

Voitaikinakiekuroiden sisustaan tuli tällä kertaa sekoitelma kinkkusuikaleita, yrttituorejuustoa, juustoraastetta (vähän) ja ruohosipulia (paljon). Varma nakki, siis kiekura.


Joko se nyt alkaa...



No, ei se ala. Mutta pari tuli jo paketoitua pois kuleksimasta. Ja laitoin vain pienen kuvan... :)


13.10.2013

Valaisevan (?) koukuttavaa

Tontin reunamalla on muutama vanha kaadettu sähköpylväs. Sähkölaitos ei korjaa niitä pois, ainakaan maaseudulla, vaan jäävät tontin omistajalle ---> Huomioi sähköpylväiden tai vastaavien (ratapaalujen) käyttökieltosuositusta (kts. tekstin lopussa linkit aiheeseen).

Yhden pylvään paksummasta, pitkästä ehyestä päästä tehtiin toissakesänä kukkapenkkiin rajaus. Rajauspaalun alla on tukevasti suojakangasta + kivituhkaa, eli kosketus maa-aineksiin on aikanaan minimoitu.

Ohuemmat katkotut päät tulivat esille nurkkia raivatessa - joten pari led-lyhtyä sai näistä pidikkeensä. Vastaan tuli myös pari paksuhkoa, mutta matalaa kanttista hirsitolppaa -> niitä jos tulisi lisää vastaan, niin ne kanttiset tolpat saattanevat löytää lopullisen paikkansa pysyvinä valotolppina :) 


Juttu vaati porausta ja sovittelua.
Kukkapurkin istutusta varten piti ottaa hieman järeämpää työkalua esille, eli hain miehen paikalle :):):) Jotenkin (porausta, kaiverrusta...) hän sai siihen parin sentin istutussyvyyden...

Ledvalot lataantuvat auringon paistaessa - muutoin niitä voi latailla manuaalisestikin :)






Tottapuhuen; eihän nämä just valaise, mutta tuikkivat mukavasti pimeällä, ja näyttävät mukavilta :)




 
Pölkyt pysyvät pystyssä 
pohjaan porattujen 
harjaterästankojen avulla - 
maahan painettuna pitävät 
paikkansa ryhdikkäästi.













Huomionarvoinen asia vanhojen pylväiden käytöstä, Kauppalehti 2012:
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/tukes+varoittaa+myrkkypylvaita+myynnissa/201204158451?ext=rss
Tukes:
http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Kemikaalituotevalvonta/Ala-osta-myrkyllisia-sahkopylvaita/

On siis syytä miettiä niin sähköpylväiden kuin ratapaalujen käyttöä. Suora maahantolppaus lienee vihoviimeinen temppu.


Jämälankatuunausta

Selvittelin vastaantullutta iänkaiken vanhaa lankakoppaa, mistä löytyi outoja keskeneräisiä juttuja, muun muassa yksi musta, ilmeisen helpostinukkaantuvasta langasta tehty putkilo -> eikä siis mitään havaintoa, olenko aikonut siitä säärystintä vai mitä. 
Purkasin sitä hieman matalammaksi, kudoin pään umpeen, ja siitä tuli pipo -> musta, tylsä.
Samaisesta kopasta löytyi muutamia isoäidin neliöitä, yksi erilainen kuin muut, ohuesta sinisestä tehty... 
Tylsältä näytti edelleenkin.
Jämälangat esille + iso parsinneula ja virkkuukoukku käteen: samalla kun katselin tv:tä (Vain Elämää :)) silmäilin välillä miten neula/koukku vei lankaa minne mieli tällaisella lopputuloksella:


Yhtäkään "oho"-vikatikkiä en purkanut, kuvion malli muuttui sitä mukaan. Ihan kivaa puuhaa, vaikka ei osaisikaan :)


Tämä loppukasa hupenee varmasti piakkoin...